Realtid

Ännu dyrare för företag att lämna Ryssland: "Kreml dikterar villkoren"

Bild på Vladimir Putin, president i Ryssland.
Rysslands president Vladimir Putin pressar utländska företag som vill lämna landet. (Foto: Mikhail Metzel/ AP/TT)
Sarah Carlsson
Sarah Carlsson
Uppdaterad: 11 okt. 2024Publicerad: 12 okt. 2024

Kreml skärper reglerna för utländska företag som vill lämna Ryssland genom att kraftigt höja den så kallade ”exitskatten”, enligt källor till RBC.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Ryssland planerar att höja engångsavgiften som utländska företag måste betala när de lämnar landet, från 15 procent till 35 procent. Det rapporterar Reuters, med hänvisning till affärstidningen RBC och deras tre anonyma källor, samt en jurist. 

Sedan västvärlden införde sanktioner mot Ryssland, efter invasionen av Ukraina, har landet skärpt exitkraven för utländska företag. 

Läs mer: Svenska bolagen som verkar i Ryssland: ”Komplicerat”. Realtid

Landet kräver kraftiga rabatter på alla försäljningar av utländska tillgångar innan de godkänns, och tar en del av försäljningspriset för att stärka statskassan – vilket alltså kallas ”exitskatten”.

Enligt RBC:s källor måste 25 procent av affärens värde betalas till den ryska statskassan inom en månad efter att transaktionen avslutades. Fem procent ska betalas inom ett år och de återstående fem procenten inom två år.

Missa inte: Läxan från historien: Därför knäcker inte sanktionerna Ryssland. Realtid

Ryssland bestämmer 

En regeringskommission för försäljning av utländska tillgångar, ledd av finansministeriet, bestämmer värdet på skatten och storleken på den rabatt som utländska företag måste acceptera när de säljer tillgångar i Ryssland.

ANNONS

RBC rapporterar även att den minsta rabatten, som företagen tvingas ge av marknadsvärdet, höjs från 50 till 60 procent. 

”Du kan förlora alla dina investeringar. Kreml dikterar villkoren och så länge företagen är där måste de följa den ryska lagstiftningen”, säger Laura Solanko, rådgivare och Rysslandsexpert på Finlands Banks forskningsinstitut för tillväxtmarknader, till Svenskt Näringsliv.

Läs mer: Rysslands valutakris – yuanen riskerar att sina. Realtid

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS