Realtid

Annika Winsth: "Några av centralbankerna möjligen beredda att släppa upp lågräntorna"

Nordea Nyår 2021
Annika Winsth, chefekonom, makroekonomi, Nordea. Foto: Nordea
admin
admin
Uppdaterad: 23 dec. 2020Publicerad: 23 dec. 2020

Annika Winsth, chefsekonom, makroekonomi, på Nordea tittar tillbaka på det gångna året och spanar in trenderna för det nya året 2021.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Vilken var den mest positiva och mest negativa utvecklingen på finansmarknaden 2020?

– Den snabba återhämtningen på alla marknader; börsen, bostadsmarknaden och av räntemarknaden.

– Börsraset i våras kunde fått långvarigt förödande effekter om inte fallit stoppats.

Vilken var den största besvikelsen och den bästa överraskningen 2020?

– Att svenska samhället var så dåligt förberett för en pandemi att vi fick mycket tuff belastning på vården som resulterar i kaos, död och ekonomisk kris.

– Att åtgärderna som vidtogs från flera håll, politiskt, Riksbanken och näringslivet, snabbt fick effekt och bidrog till att vi undvek depression och massarbetslöshet.

Vilka var de viktiga händelser som påverkat marknaden?

– Det amerikanska valet satte stor prägel på hösten och utgången av valet till senaten nu i januari kommer sätta stort avtryck de kommande åren. Brexit från och till, även det kan få effekter i början av nästa år när britterna lämnar.

ANNONS

Vilka farhågor och förhoppningar har du inför 2021?

– Att inte krisbranscherna får det stöd de förtjänar och att regeringen och Riksbanken inte orkar backa ur de stimulanser som inte längre behövs.

– Att vi redan i slutet av första kvartalet kan ta bort restriktioner och att andra kvartalet därmed får ett tydligt uppstuds, vilket isåfall öppnar för en mer normal utveckling framöver.

Vilka är de viktigaste trenderna att ha koll på inom finans under 2021?

– Finansmarknaderna börjar fundera på om räntor ska upp. Centralbankerna har tryckt ned inte bara korta utan även långa räntor till historiskt låga nivåer under pandemin. Möjligen är några av dem, med Fed i spetsen, beredda att släppa upp långräntorna något när inte pandemin tynger länge. Stigande inflation börjar också dyka upp som samtalsämne, men tror det ligger en bit bort.

 

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS