Realtid

Analytikerna om HIQ+Triton: ”En perfekt matchning”

Daniel Thorsson, analytiker på ABG Sundal Collie och Erik Elander, analytiker på Handelsbanken. Foto: Respektive företag
 Erik Elander, analytiker på Handelsbanken och Daniel Thorsson, analytiker på ABG Sundal Collier. Foto: Respektive företag
Anders Frick
Uppdaterad: 26 aug. 2020Publicerad: 26 aug. 2020

Triton kommer att få fart på HIQ om affären går igenom, menar analytikerkåren.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Om Tritons bud på IT-konsultbolaget HIQ går igenom så kommer det att sätta fart på verksamheten. Dessutom kan ytterligare förvärv i branschen komma framöver. Det menar analytiker från både ABG Sundal Collier och Handelsbanken som Realtid har pratat med.

– HiQ har haft en hög personalomsättning och lågt inflöde av ny personal trots att efterfrågan på bolagets tjänster är de högsta någonsin. Jag är övertygad om att Triton ser stora tillväxtmöjligheter för HiQ, om man bara kommer igång med rekryteringen, säger Erik Elander, som är analytiker på Handelsbanken.

Han får medhåll av Daniel Thorsson som är analytiker på ABG Sundal Collier och har följt HIQ under flera år.

– HIQ är industritunga och har haft en missgynnsam slutmarknadsexponering. Man har helt enkelt levererat sämre än sina konkurrenter. HiQ har haft det tufft de senaste tre åren, inte minst i år, men har ändå haft en hög utdelningspolicy vilket har gjort att man har haft en något mindre kapacitet att satsa på investeringar. Jag tror att Triton har en supertydlig plan för HIQ, som enligt mig är ett av de bästa kvalitetskonsultbolagen på marknaden, säger Daniel Thorsson.

Analytikerna är dock oense om sannolikheten för att det kommer ett konkurrerande uppköpsbud. Daniel Thorsson säger att det mycket väl kan komma ett ännu högre bud, men mest sannolikt i så fall från någon finansiell aktör – trots att värderingen är cirka 18 gånger rörelseresultatet och konsultsektorn brukar handlas till 10-12 gånger detsamma. Erik Elanders bedömning är däremot att ingen kommer att bjuda högre än Triton.

– Nej, för en budpremie på 25 procent är mycket. Man kan jämföra med Akkas köp av Datarespons häromåret då det handlade om en liknande premie, men med en annan multipel. Tritons bud är helt enkelt mer attraktivt och HIQ kommer att säljas till dem, säger Erik Elander.

Analytikerna är eniga om att koncernchefen och vd Lars Stugemo har en viktig roll att spela efter uppköpet.

– Lars Stugemo är Mr HIQ och många i bolaget ser upp till honom och vill jobba med honom. Triton behöver behålla honom för att också kunna behålla många övriga i personalen, men frågan är om han själv är beredd att ställa upp på den nya inriktning som Tritons uppköp kommer att innebära, säger Daniel Thorsson.

ANNONS

Erik Elander ser flera likheter mellan det aktuella bud och historiska uppköp såsom när CGI förra året köpte Acando, Akkas köpte norska Datarespons och när indiska HCL köpte Volvo IT för fem år sedan.

– Norden är en välutvecklad marknad för IT-infrastruktur. Medan man i USA fortfarande använder checkar och i Tyskland går till banken när man vill föra över en femtiolapp till grannen så använder vi i Sverige Swish, som för övrigt är utvecklat av just HIQ. I kombination med välfungerande marknader kan vi nog komma att få se fler uppköp framöver, säger Erik Elander.

Daniel Thorsson är enig om Nordens styrka, internationellt sett.

– Många utländska aktörer vill in på den nordiska marknaden eftersom man anser att Norden fungerar mycket bättre än andra marknader på IT-sidan. Här finns en bra strukturell tillväxt och investeringsvilja från många sektorer, säger Daniel Thorsson.

 

 

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS