Realtid

Analyschef: "Det krävs strukturella reformer"

Phil Poole, Deutsche Asset Management
Phil Poole, Deutsche Asset Management
Realtid.se
Uppdaterad: 12 okt. 2016Publicerad: 12 okt. 2016

Penningpolitiken är förbrukad, menar Deutsche Asset Managements analyschef. Dessutom tror han att aktiemarknaden nått en mogen fas och att tillväxten därför blir svagare.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Europa behöver strukturella reformer för att främja tillväxten från politiskt håll och inte bara penningpolitiska stimulanser. Det säger Phil Poole, analyschef på Deutsche Asset Management under en presentation av marknadsläget i Stockholm.

Den europeiska centralbanken kanske kan bedriva en expansiv penningpolitk i 12 till 18 månader till men någon gång når man sina "konstitutionella begränsningar", menar Poole.

– Till slut måste även centralbankerna säga att de har gjort tillräckligt och lämna över till politikerna. Tillväxt handlar i slutändan om strukturella reformer och det är ingenting centralbankerna kan påverka. Folk pratar om sånt som helikopterpengar men i verkligheten har penningpolitiken förbrukats.

Poole pekar även på Japan och menar att landets införande av minusränta i år blev ett misslyckat experiment.

Hans presentation berörde också flera andra bekanta marknadsteman som är viktiga ur ett investeringssynpunkt idag, som den globala tillväxten, Feds räntepolitik och USA:s tillväxt samt den politiska situationen i eurozonen.

Tillväxten globalt är inte obefintlig men är fortfarande väldigt låg och det har bidragit till jakten på avkastning intensifierats. Deutsches kapitalförvaltningsdivision tror inte på en recession i USA eftersom de vanliga orostecknen i stort sett är frånvarande; med andra ord är landets finansiella sektor i ganska bra form och kredittillgängligheten för hushåll är god, menar han.

Däremot tror Deutsche Asset Management att det blir en första räntehöjning i december med högst två till under 2017.

Eurozonens tillväxt kan sakta ner ytterligare på grund av en allt mer spänd politisk situation.

ANNONS

Översatt till ett investeringsperspektiv innebär det att förvaltaren ser goda möjligheter i amerikanska krediter och då främst i investment grade- och high yield-segmentet. Tillväxtmarknader visar betydligt starkare fundamentan nu men där är det viktigt att vara selektiv, enligt Poole. Det betyder att man tittar på mer stabila länder som Chile, Mexiko, Indonesien och Peru och är mer försiktig för Brasilien, Sydafrika och Turkiet bland annat.

Det gäller även att vara försiktig för aktiemarknaden.

– Marknaden går in i en mer mogen fas nu. Vi har haft sju år av stigande aktiemarknader, det är den näst längsta uppgångsfasen sedan depressionen. Nu saktar den in något. Som bäst tror jag att tillväxten globalt blir mellan fem och sju procent, säger Poole.

 

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Realtid.se
Realtid.se
ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
Spela klippet

Svenskar rustar för ökat sparande inför ISK-reformen

När den sänkta skatten på investeringssparkonton (ISK) träder i kraft vid årsskiftet planerar många svenskar att öka sitt sparande. Fyra av tio svenskar planerar att öka sitt sparande – och särskilt stort intresse finns bland unga under 29 år. Hela sex av tio i den gruppen uppger att de vill spara mer, enligt en ny […]