Realtid

AMF: Här riskerar EU:s taxonomi få motsatt effekt

Realtid.se
Uppdaterad: 22 dec. 2020Publicerad: 22 dec. 2020

AMF har lämnat in ett yttrande till EU-kommissionen med anledning av kommissionens delegerade akt för en EU-gemensam taxonomi för miljömässigt hållbara investeringar. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

I yttrandet slås fast att AMF står bakom EU-kommissionens ambition med Sustainable Finance: att bidra till att investerare, såväl privata som institutionella, ska få incitament och den information som behövs för att investera i verksamheter och företag som bidrar till en långsiktig hållbarhet. Det framgår av ett pressmeddelande.

Som pensionsförvaltare har AMF ett uppdrag att skapa bra avkastning på spararnas pensionskapital. AMF kommer att väga in hur taxonomin påverkar avkastningsmöjligheter och marknadsvärdering för olika tillgångar som man investerar i.

AMF:s egna, positiva syn på ett företag eller en tillgång ur ett klimat- och omställningsperspektiv kommer inte att räcka för att de ska bli attraktiva att investera i, utan av avkastningsskäl kommer man också behöva utvärdera deras framtida konkurrenskraft mot andra, av taxonomin mer gynnade verksamheter.

Inom särskilt fyra sektorer – skog, vattenkraft, fastigheter och elnät –  är de föreslagna kriterierna ´bland annat mot den bakgrunden inte i linje med målsättningarna med EUs Sustainable Finance, utan riskerar istället att få motsatt effekt.

Den relativa efterfrågan på dessa produkter kan komma att minska och kapitalanskaffningen för dessa verksamheter fördyras av förslaget, vilket i förlängningen kan resultera i att dessa verksamheters potential inte fullt ut används i omställningen till ett klimatneutralt samhälle.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Realtid.se
Realtid.se
ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
Spela klippet

Svenskar rustar för ökat sparande inför ISK-reformen

När den sänkta skatten på investeringssparkonton (ISK) träder i kraft vid årsskiftet planerar många svenskar att öka sitt sparande. Fyra av tio svenskar planerar att öka sitt sparande – och särskilt stort intresse finns bland unga under 29 år. Hela sex av tio i den gruppen uppger att de vill spara mer, enligt en ny […]