Realtid

Amerikanska paradoxen kan öka polariseringen

En bild som visar en man i vit T-shirt med mörkt hår och skägg som med ett vredgat ansiktsuttryck ser ut att skälla på en man mitt emot i blå T-shirt som håller i ett plakat.
Missnöjet i den amerikanska befolkningen mynnar också ut i en ökande polarisering mellan olika politiskt och värderingsmässigt drivna grupper. (Foto: Gemunu Amarasinghe/AP/TT)
Joakim K E Johansson
Joakim K E Johansson
Uppdaterad: 03 nov. 2024Publicerad: 03 nov. 2024

Medan USA:s ekonomi blomstrar som aldrig förr, sprider sig en djup pessimism bland amerikanerna. Trots tillväxt och teknologiskt försprång ser bara en fjärdedel av befolkningen en ljus framtid för landet.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Trots att USA återhämtat sig starkt från pandemin, präglas landet av pessimistiska stämningar som riskerar att öka polariseringen i samhället.

Detta skriver frilansjournalisten Andreas Birro i en analys i Kvartal.

Enligt en undersökning från Gallup anser bara 25 procent av amerikanerna att landet utvecklas i rätt riktning, en siffra som sjunkit betydligt sedan 80- och 90-talet. Därtill skiljer sig åsikterna kraftigt beroende på partitillhörighet; 72 procent av demokratiska väljare säger sig ha fått det bättre under de senaste fyra åren, jämfört med enbart 7 procent bland republikanerna.

Samtidigt är det tydligt att USA, trots tvivel och politiska konflikter, har ett försprång gentemot Europa i både ekonomisk tillväxt och innovation. I sin rapport från oktober 2024 konstaterar Internationella valutafonden att Europas andel av världsekonomin fortsätter att minska, samtidigt som USA lyckats vända en liknande trend.

Missa inte: Europas svaga ekonomi oroar Wall Street: ”Strukturellt problem.” Realtid

Överlägsen ekonomi

USA:s BNP har vuxit stadigt och landet står för 16 procent av den globala ekonomin, jämfört med Europas 11 procent. Även i dollarvärde är USA:s ekonomi överlägsen – i dag är den 35 procent större än Europas, en tydlig skillnad mot för tio år sedan när gapet var betydligt mindre.

Flera av de faktorer som tidigare styrde ekonomernas bedömningar av den amerikanska ekonomin har också visat sig vara otillräckliga under de senaste åren.

USA:s ekonomi har fortsatt växa trots kraftiga räntehöjningar och konsumtionen är starkare än väntat. Tidigare IMF-ekonomen Olivier Blanchard menar att pandemistöd som hushållen sparat kan ha mildrat inflationens långsiktiga effekter och hållit ekonomin igång längre än experterna trott.

ANNONS

Läs även: USA går om Europa – snabbast växande ekonomin. Realtid

Europa riskerar att hamna efter

En viktig skillnad mellan USA och Europa är att USA har en företagsvänlig miljö som gynnar innovation och tillväxt. I motsats till Europa, där strikta regleringar som GDPR och AI Act påverkat techbranschens utveckling, uppmuntras nystartade företag och kreativitet.

Enligt Birro har den dynamiska amerikanska ekonomin en kultur av ”kreativ förstörelse” där misslyckanden ses som en naturlig del av framstegen. Detta innebär att nya innovationer snabbt kan ersätta föråldrade affärsmodeller, vilket driver ekonomin framåt.

Medan USA går starkt, riskerar Europa att hamna efter.

Läs även: Orosmolnen hopar sig för EU – kan Sverige visa vägen? Realtid

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Spela klippet

Svenskar rustar för ökat sparande inför ISK-reformen

När den sänkta skatten på investeringssparkonton (ISK) träder i kraft vid årsskiftet planerar många svenskar att öka sitt sparande. Fyra av tio svenskar planerar att öka sitt sparande – och särskilt stort intresse finns bland unga under 29 år. Hela sex av tio i den gruppen uppger att de vill spara mer, enligt en ny […]