Svante Forsberg skrev sitt första cv härom veckan. Han är 66 år och har arbetat mer än halva sitt liv på revisions- och konsultjätten Deloitte. "Jag lämnar nu Deloitte men vill inte sluta arbeta för att jag uppnått pensionsåldern", säger han. Nästa steg blir att utveckla Styrelseakademien i rollen som ordförande.
Ambulansyrket gav honom nyttiga ledaregenskaper
Svante Forsberg har både varit vd och ordförande för Deloitte och har även varit ordförande för branschorganisationen FAR. Nyligen valdes han till ordförande för den ideella föreningen Styrelseakademien.
– Jag vaknar varje morgon och ser fram emot en spännande dag på jobbet, eftersom jag aldrig vet vad som kommer att hända, säger han.
Svante Forsberg verkar ödmjuk till sin karaktär och kanske beror det på vad han fått erfara under sin karriär, vilken skiljer sig från många andra civilekonomers. Svante Forsberg inledde nämligen sin yrkesbana som brandman och ambulansförare.
– Under min tid som ambulansförare fick jag bland annat förlösa sju barn. Det jag fick uppleva under den här perioden gjorde mig ödmjuk inför livet. Jag lärde mig att förstå vad som är viktigt i livet och att hellre göra gott än ont. Det har påverkat mig som ledare.
På vilket sätt?
– När det är kaos är det viktigt att det är någon som behåller lugnet och som kan agera rationellt. Den personen är ofta jag.
Som ledare har Svante Forsberg alltid haft en stor tilltro till sina medarbetare och prioriterat deras kompetensutveckling – något som han menar är centralt för att motivera människor och för att locka till sig och behålla talangerna.
– Ledstjärnan för mig i min roll som ledare har därför varit att alla medarbetare måste ta ansvar för sina bitar och att man ska vara medveten om hur dessa bitar passar in i en större enhet. Det är inte så kontroversiellt – jag tror inte att ledarskap behöver göras så komplext.
Det var när Svante Forsberg gjorde lumpen i Karlsborg på 70-talet, mitt under Kalla kriget, som han lärde sig vikten av tillit.
– Jag tränades i att hoppa fallskärm nattetid. Det var becksvart och man visste inte var man skulle landa. För att klara av mitt uppdrag var jag tvungen att lita på människorna runt omkring mig.
Har du någonsin känt dig ifrågasatt som ledare?
– Inte direkt. Jag har haft förmånen att arbeta tillsammans med duktiga medarbetare och i en stor organisation med tydliga strukturer. Fördelen med att bli äldre är att människor blir artigare.
Svante Forsberg växte upp i en småföretagarfamilj i södra Stockholm. Hans pappa arbetade som ingenjör och mamman i butik men hon var även hemmafru under större delen av hans uppväxt. De blev mycket förvånade när Svante berättade om att han skulle börja på Deloitte.
– Det fanns inte i vår värld. Men, precis som med allt annat kände jag att jag hade familjens stöd.
Det andra jobberbjudandet som du fick var på bank. Varför valde du Deloitte?
– Jag ville vara med och utveckla företag. Jag drivs av viljan att bidra till organisationers tillväxt och förändring.
Något som Svante Forsberg upplever som det roligaste i sin karriär har varit att möta och ta emot olika generationer.
– Det har varit fantastiskt att se de olika generationerna X, Y och Z har utvecklats hos Deloitte. Varje generation har gett oss nya perspektiv. I början är det märkbart att vi har olika behov och krav, men efter en tid anpassar de sig till oss och vi till dem.
Vad brinner du för?
– Jag brinner för att skapa goda förutsättningar för näringslivet. Självreglering är att föredra framför politiker som detaljstyr frågor. Jag är övertygad om att svenska företag måste ta ett större ansvar för välfärden, men då måste de också ha rätt förutsättningar. Jag vill därför se en bättre dialog mellan näringsliv och politiker för just nu talar vi inte samma språk.
Svante Forsberg är en av initiativtagarna till Guldklubban som är en utmärkelse för förtjänstfullt ordförandeskap och blev nyligen invald i Styrelseakademiens styrelse. Den ideella föreningen har 7000 medlemmar runt om i Sverige.
– Företagens styrelser är näringslivets ryggrad. Jag vill arbeta för att skapa goda förutsättningar för styrelsearbete och även se över hur vi kan få in yngre människor i styrelsearbetet. Det är viktigt att styrelser visar mod och utmanar gamla strukturer genom sin kompetens och erfarenhet. Vidare vill jag kämpa för att vidareutveckla Styrelseakademiens verksamhet för att öka nyttan för alla medlemmar i hela Sverige.
Vad kommer du sakna mest på Deloitte nu när du slutar?
– Jag kommer sakna alla unga människor. Det har gett mig så mycket energi att få arbeta tillsammans med unga drivna och duktiga medarbetare. Nu ser jag fram emot nya utmaningar och resor.