Realtid

"Amazons koldioxidutsläpp är på väg mot 4-graders scenario"

Camilla Jonsson
Uppdaterad: 02 juni 2020Publicerad: 02 juni 2020

"Amazons grundare Jeff Bezos är utan tvekan den mannen med mest makt  i den globala kapitalismen." Det skriver Sasja Beslik i en färsk ESG-analys

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Amazon är större än de flesta ens kan föreställa sig. Till exempel är företagets intäkter högre än Ungerns och Kuwaits BNP.

Sasja Beslik, chef för hållbar finansutveckling på J. Safra Sarasin , konstaterar i sin ESG-analys att Amazon investerar i förnybara energikällor, men också att bolaget också har hållit sina koldioxidavtryckssiffror dolda i många år, tills de släppte några häpnadsväckande siffror förra året.

– I själva verket visar vår analys att Amazons koldioxidutsläpp är på väg mot 4-graders scenario. Helt ohållbart!

Sasja Beslik lyfter fram positiva åtgärder som Amazon har gjort på sistone. Bland annat har bolaget höjt minimilönerna och anställt 10 000 nya medarbetare under covid-19-pandemin. Men bolaget har också fått en hel del kritik för omänskliga arbetsförhållanden och dåliga arbetsvillkor samt att endast 1 procent av 60 0000 anställda är fackligt anslutna.

Amazon står inför växande tryck fran aktieägarna.  Inför bolagets senaste årstämma har investerare lagt fram 14 aktieägarförslag pa en rad olika miljö-, sociala och styrelsefrågor där Amazon anses vara undermåligt.

– Det är tydligt att Amazons framgång har kommit till ett högt pris. Men det finns också ett antal positiva effekter. Det är inte en enkel analys att göra. I min analys hävdar jag att vi måste gå längre än den traditionella ESG-metoden för att kunna utvärdera Amazon fullt ut, skriver Sasja Beslik.

 

 

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Spela klippet

EU:s djärva drag för ekonomin – en delikat balansgång

ECB överväger en djärv räntesänkning att ge eurozonen ny ekonomisk fart. Samtidigt hotar flera externa faktorer – tajmingen blir avgörande. Inflationen i eurozonen ser ut att vara under kontroll. Europeiska centralbanken, ECB, kan därför dra till med ett djärvt drag för att kickstarta ekonomin – nämligen sänka styrräntan hela vägen ner från dagens 3,5 procent […]