Realtid

Amazon planerar eget bankkonto för sina kunder

Allt fler techjättar ger sig in på finansområdet. Nu vill Amazon utveckla ett eget bankkonto för sina kunder. Bildkälla: Pixabay
Realtid.se
Uppdaterad: 06 mars 2018Publicerad: 06 mars 2018

Techjätten vill ta fram en egen bankkontolösning – i samarbete med JP Morgan Chase, skriver FT. Men expert varnar för att det kan bli storbankens undergång och jämför med Netflix framgångar.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Avtalet skulle på allvar sammanföra USA:s största bank med landets största e-handelsplattform.

Planerna, som än så länge är på ritbordet, handlar om att utveckla checkkonton för Amazon-kunder. Amazon, med huvudkontor i Seattle, vill locka fler yngre personer som saknar bankkonto.

Techgiganten vill i nuläget inte bli bank – utan är istället främst intresserad av att samarbete med andra storbanker, enligt Financial Times. Enligt Wall Street Journal för bolaget därför samtal med flera banker, bland annatVirginia-baserade banken Capital One.

Amazons lösning ska påminna om Paypals checkkonto-liknande tjänst. Köp på nätet skulle därmed kunna genomföras utan någon större bankinblandning.  

– är exempel på stora techbolag som inte bara ser på finans som ett tilläg för att driva handel på e-handelsplattformar, utan kanske även som ren kärnverksamhet, säger David Klein, vd för Common Bond, en kreditplattform i New York, till FT.

Samma sak torde gälla även för Apple, Facebook och Google, tror han.

– Data och finans jobbar väldigt bra ihop, och om du har teknologi för det och sedan applicerar det kan det bli väldigt attraktivt, oavsett om vill bli finansbolag själva eller om de vill sno inkomster från befintliga finansaktörer, säger David Klein.

Brendan Dickinson – delägare på riskkapitalbolaget Canaan Partners som investerar i unga startups – tycker att JP Morgan noga ska överväga ett eventuellt samarbete med Amazon. Dels av styrkemässiga skäl. Techbolagets marknadsvärde på utestående aktier är nästan dubbelt så stort som banken: 732 miljarder dollar, jämfört med JP Morgans 393 miljarder dollar.

ANNONS

– På kort sikt är jag säker på att ett sådant avtal och en sådan affär är finansiellt lukrativt. Men på längre sikt kan det bli som för de filmstudios som partnade upp med Netflix för att distribuera sina kataloger. Det var bra pengar till en början men ledde också till att börja undergräva deras existens , säger Brendan Dickinson till FT.

Amazon har dock varit tydligt med att man vill agera som partner till banker – och inte som utmanare. Bolaget samarbetar dessutom redan med JP Morgan på vissa områden. Nyligen inledde de tillsammans exempelvis ett partnerskap med Berkshire Hathaways egen retailbank-verksamhet. Samarbetet kretsar kring Amazons kortlösningar för e-handel, rapporterar FT.

Bolaget har också en egen betallösning vid namn Amazon Pay som konkurrerar med Klarna i USA. Men tjänsten har liksom Klarnas motsvarighet haft begränsad framgång i landet.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Spela klippet

Svenskar rustar för ökat sparande inför ISK-reformen

När den sänkta skatten på investeringssparkonton (ISK) träder i kraft vid årsskiftet planerar många svenskar att öka sitt sparande. Fyra av tio svenskar planerar att öka sitt sparande – och särskilt stort intresse finns bland unga under 29 år. Hela sex av tio i den gruppen uppger att de vill spara mer, enligt en ny […]