Realtid

Alternativa UCITS växer

Foto: By Katrina.Tuliao/Wikimedia Commons.
Realtid.se
Uppdaterad: 29 mars 2016Publicerad: 29 mars 2016

Förvaltare berättar om varför de tror att det finns plats för hedgefonder fortfarande och varför UCITS-formatet börjar bli vägen att gå när det gäller alternativa tillgångar.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Alternativa fonder i UCITS-format är en växande trend i kapitalförvaltningsbranschen, både i Nordamerika och Europa, om man får tro branschaktörer som Goldman Sachs Asset Management och franska Lyxor Asset Management. Investerare eftersträvar produkttyper som efterföljer stora regelverk allt mer men även de som erbjuder tillgång till likviditet, gärna daglig sådan.

– För daglig likviditet så är det är alltid bättre att ha det än att inte ha det. Och efter finanskrisen har efterfrågan för likvida fonder som även följer ett robust juridiskt regelverk vuxit stort och fortsätter att göra det. Investerare är mycket mer medvetna om hur de använder sin likviditetsbudget nuförtiden. Vi ser också att kunder tycker det är viktigt att produkttyper följer regelverk så som exempelvis UCITS.  Vad gäller likvida alternativa tillgångsslag, så börjar investerare ifrågasätta vad avkastningen kan tänkas vara från de traditionella tillgångsslagen, på grund av den ihållande volatiliteten i finansmarknaden, säger Goldman Sachs Asset Managements förvaltare Rob Mullane under en intervju.

I december lanserade GSAM Goldman Sachs Global Multi-Manager Alternatives Portfolio, en UCITS-hedgefond som ger investerare tillgång till en portfölj av flera underliggande förvaltare inom equity long/short, event-driven och kredit, samt så kallad tactical trading. Strategins framgång i USA gjorde att bolaget ville marknadsföra det i Europa också.

Rob Mullane, Goldman Sachs
Asset Management

– Kärnan i produkten är att hitta kvalitativa hedgefonder och leverera solid avkastning med daglig likviditet och lägre avgift än vad folk traditionellt sätt förväntar sig av den här typen av produkter, säger Mullane.

Avgiftsstrukturen för den institutionella andelsklassen ligger på 1,4 procent samt 10 procent i en resultatbaserad avgift. Tanken är att investerare söker sig till alternativa avkastningsströmmar allt mer på grund av volatiliteten på marknaden, som inte visar tecken på att avta.

– De senaste åren har den rätta positioneringen varit en högre aktieexponering men det har nu börjat att ifrågasättas. Centralbankerna verkar inte ha samma kontroll över var marknaderna är på väg och då ifrågasätter investerare givetvis om de kan kontrollera aktiemarknaderna på samma sätt.  Från ett räntebärande perspektiv har avkastningen varit ganska bra och räntorna är låga men frågan är hur mycket lägre de kan bli. Likvida alternativa tillgångsslag sitter någonstans mitt emellan – man får den dagliga likviditeten samtidigt som man har möjlighet att eventuellt generera avkastning i en utmanande marknad, som vi även tror kommer att vara utmanande för en tid framöver, säger Mullane.

Det är nu en växande trend bland många investerare, inklusive institutioner, att försöka få tillgång till vissa hedgefondstrategier genom UCITS-formatet, enligt Philippe Ferreira, chefsstrateg på franska Lyxor Asset Management. Visserligen finns en del begränsningar i UCITS också, till exempel är det inte fullt kompatible med alla hedgefonder så de som investerar i mindre likvida tillgångar får inte ingå i formatet. Det gäller även råvaruinvesteringar, menar Ferreira, men han uppger i en intervju att UCITS-formatet används mer än exempelvis de som faller under AIFM-direktivet.

ANNONS

– Det är något av en paradox eftersom AIFM-direktivet skapades mest för hedgefonder men saken är att UCITS funnits i flera decennier redan och vi börjar redan nu närma oss UCITS V. Det har genomgått tester och godkänts av risk- och juridiska avdelningarna hos institutionerna. De föredrar det också därför att det är ett enklare format och ger en högre nivå av likviditet. AIFM-direktivet har inte funnits lika länge och är fortfarande relativt okänt. När vi talar med institutioner säger de alltid samma sak: UCITS är redan godkänt och de vill inte genomgå ytterligare en process för att internt godkänna ett nytt format, säger han.

Vissa investerare har varit oroliga över att UCITS-regleringen inte riktigt passar hedgefonder men det viktiga blir då att välja rätt strategier och rätt förvaltare. Det säger Lyxors Nordenchef för institutionell försäljning Mattias Gustawsson.

– Det gäller att vara försiktig och välja rätt förvaltare, som fungerar inom ramen för UCITS. Om det finns några skillnader som på grund av begränsningarna inom formatet påverkar fonden negativt så bedöms de som inte tillräckligt goda att lanseras. Det måste fungera för formatet, säger han.

Om vi tittar på hedgefonder ur ett brett perspektiv så har tillgångsklassen inte haft det lätt de senaste åren. Det har talats mycket om dålig avkastning och stora kapitalutflöden som ett resultat av detta. Diskussionen intensifierades globalt när amerikanska Calpers beslutade att avveckla merparten av sin portfölj i slutet av 2014 och här i Sverige har en jätte som Brummer & Partners genomgått en tuff start på året med stängning av två fonder, däribland Zenit som var Sveriges äldsta hedgefond.

Rubrikerna är svåra att undvika men för Goldman Sachs Asset Management har det inte varit allt för tungt på den punkten, menar Rob Mullane, som även säger att det fortfarande finns intresse för hedgefonder som koncept. Det är bara hur investerare allokerar dit som ser lite annorlunda ut.

– Det som har ändrats är hur de ser på tillgångsslaget. Vi brukar arbeta med skräddarsydda mandat som ska leverera utifrån specifika strategier eller behov som finns vid ett givet tillfälle. Konceptet hedgefonder finns det fortfarande intresse för men investerare tänker mer på vilken del av hedgefondindustrin de vill ha exponering mot. Från enskild förvaltare, mer specifikt de förvaltare vi arbetar med har vi inte hört så mycket om utflöden.Det är en tuff industri dock, i egenskap av att förvaltare som har en tuffare period snabbt kan hamna på bakfoten från ett affärsperspektiv och tvingas stänga. Men att en fond stänger är mindre sannolikt med en förvaltare som har haft robusta resultat, trots att de kan ha haft ett dåligt år.

– Vi har sett rubriker, men vi kan bara tala för vår kundbas, som ser väldigt robust ut. Hedgefonder är ett så brett område att det kan se dåligt ut när det publiceras rubriker för hela sektorn, samtidigt som det har funnits bra segment att tjäna pengar. Long/short-aktierstrategier gjorde bra ifrån sig under 2015, så gjorde också globala makro-strategier, medan trendföljande förvaltare tror vi har potential att göra bra ifrån sig framöver, säger han.

I GSAM:s alternativa UCITS-fond finns just nu fem förvaltare men planen är att öka portföljen till åtta inom kort och dialoger först redan med ett antal bolag. Fokus är på mellanstora till lite större förvaltare eftersom det operativt sett är väldigt komplext med krav på daglig likviditet.

ANNONS

Vad gäller allokering och vilka strategier som kan gynnas framöver så beror den mycket på hur volatiliteten ser ut  i marknaden, menar Mullane.

– När volatiliteten minskar så tror vi att det blir ett gynnsamt läge för lång/kort-förvaltare. Men vi ser även möjligheter inom makro. Med tanke på den divergerande centralbankspolitiken, räntebeskeden från FED och den senaste tidens besvikelser kring ECB, vilket ledde till att Euron föll mot dollarn, så tror vi att volatiliteten inom valutamarknaden gör den attraktiv framöver.  Och från ett alfaperspektiv tycker vi att tillväxtmarknader ser intressanta ut. Det kommer finnas vinnare och förlorare när världens fokus är på Kina och där tror vi att aktiv förvaltning blir nyckeln till att hitta goda möjligheter, avslutar Mullane.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS