Realtid

Alpcot backar om nedskrivning – skyller på "systemkritisk bank"

Alpcot, Nord Fondkommission, Björn Bringes
Björn Bringes, vd för Alpcot.
Annelie Östlund
Uppdaterad: 21 dec. 2021Publicerad: 21 dec. 2021

I onsdags förra veckan meddelade Alpcot att värdet av Lars-Erik Magnussons Reditum-obligation skrivits ned med 90 procent. Sex dagar senare, och efter Realtids artikel, meddelar Alpcot att det var ett misstag.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Förra veckan stod det klart att kontroversielle affärsmannen Lars-Erik Magnusson avser att förlänga obligationen som hans bolag Reditum tagit upp – för fjärde gången i ordningen.

I onsdags förra veckan meddelade också Alpcot sina depåkunder – som investerat i obligationen via Nord Fondkommission – att värdet på Reditum skrivs ned med cirka 90 procent.

Den som följt rapporteringen om Reditum tog sannolikt inte emot detta besked med någon större förvåning.

Obligationen har nämligen skrivits ned – och slumpats bort – tidigare.

Likvidator skrev ned värdet

I spåren av Falcon Funds-svindeln sålde Pensionsmyndigheten ut Falcon Funds Reditum-innehav för endast 10 procent av det nominella värdet.

En annan PPM-fond som Pensionsmyndigheten stoppade – GFG Global Medium Risk Fund – hade samtidigt investerat 6 miljoner euro, motsvarande cirka 60 miljoner kronor, i Reditum.

I somras kunde Realtid rapportera att GFG:s likvidator valt att skriva ned värdet på obligationerna med 68 procent.

ANNONS

Att Alpcots leverantör av priser (enligt uppgift en ”systemkritisk bank”) bestämmer sig för att – i linje med Pensionsmyndigheten och GFG:s likvidator – skriva ned värdet på obligationen, synes därför inte märkligt.

Mer förvånande är det däremot att en av Alpcots depåkunder i morse – sex dagar senare och efter en artikel som Lars-Erik Magnusson reagerat på – får beskedet från kundtjänst att nedskrivningen berodde på ett ”systemfel”. 

Nu värderas Reditum till närmare 100 procent av nominellt värde igen.

Alpcots vd Björn Bringes skyller berg- och dalbanan på bolagets leverantör av priser – ”en systemkritisk bank”, enligt honom.  

– Det var ett fel i prisinformationen från vår leverantör av priser, därav nedskrivningen. Felet är nu åtgärdat. Tyvärr är det sådant som händer ibland i illikvida värdepapper, meddelar Bringes i ett mejl.

Har Lars-Erik Magnusson, eller någon i hans sfär, kontaktat dig eller någon annan på Alpcot för att diskutera frågan om nedvärderingen?
– Nej, det var ett fel i prisinformationen från vår leverantör.

Har det hänt tidigare att ni skickat ut felaktig prisinformation? I så fall, hur många gånger?
– Om det sker så korrigerar vi det så snart det upptäcks, som i detta fallet. I samband med depåflytten från Nord har vi fått in många nya innehav, och det kan ta tid att hitta bästa leverantör av prisinformation. Jag har inga fler kommentarer.

Realtid ställde dock frågor till Björn Bringes om nedvärderingen av Reditum-obligationen redan i fredags via sms och mejl, utan att få svar.

ANNONS

Samtidigt tycks det som att Alpcot inte gått ut till samtliga obligationsinnehavare med information om debaclet.

– Jag fick ett meddelande förra veckan om nedskrivningen. Men har inte fått något besked om någon förändring av värdet sedan dess, säger en depåkund hos Alpcot till Realtid och fortsätter:

– Jag frågade kundtjänst om de inte skulle skicka ett meddelande om att det blivit fel – man blir ju orolig av information som säger att mer än 90 procent av värdet gått förlorat. De svarade att de ”funderar på att göra det”.

Depåkunden frågade också hur ofta Alpcot brukar gå ut med felaktig prisinformation på det här sättet och fick svaret att det aldrig hänt förut.

 

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS