ESG-analys i obligationsfonder börjar få fotfäste hos investerare men även ratingbyråer, enligt Standard Lifes räntespecialist. Han berättar även om hur Brexit påverkade bolagets obligationsstrategi och portföljsammansättning.
"Allt som möjliggör bättre kreditanalys är bra"
Mest läst i kategorin
Nyligen släppte amerikanska kapitalförvaltaren MFS Investments en marknadskommentar där chefsstrategen James Swanson lyfte fram fördelarna med att bredda portföljen med krediter och företagsobligationer i stället för att söka all avkastning i aktiemarknaden.
Många investerare har redan tagit det steget, uppger Standard Life Investments räntespecialist Yassar Ali till Realtid.se.
Snarare har de tagit steget längre ut på riskskalan inom obligationer och ökat sina riskbudgetar för att kunna hitta avkastning i segment som tillväxtmarknadsobligationer.
– Vi har inte sett mycket flöden från obligationer till aktier, utan tvärtom. Sedan aktiemarknaden rusade har investerare redan nått den övre skalan och kan inte göra så mycket mer. Då måste de sälja aktier och investera någon annanstans, säger han.
Även svenska sparare har tittat på företagsobligationsfonder på sistone. De toppade köplistan hos Avanza både i maj och i augusti, men nätbankens sparanalytiker Johanna Kull varnade dock för att dessa fonder kan svänga ordentligt och var inte helt övertygad om att de var det bästa valet.
Det finns dock intresse för marknaden. I Sverige har till exempel Pareto Asset Managements globala corp-obligationsfond nått en miljard kronor i förvaltat kapital sedan starten 2015.
Något annat som börjar locka lite större investerare inom obligationsområdet är hållbarhetsaspekten. Standard Life använder både screening och aktiv dialog med bolagen i sin portfölj.
– Vi har börjat engagera oss mer med investerare när det gäller ESG-området och deras implementering av det i obligationsfonder. Vår plan är också att lansera en global SRI-fond för företagsobligationer och det beror på gensvar från investerarsidan så vi tror det är ett tema som fortsätter. Även ratingbyråer har blivit mer medvetna om behovet att bygga in ESG-analys när de gör sina vanliga bedömningar och har förstått att bristfällig implementering av hållbarhet påverkar bolagens förmåga att leverera avkastning, säger Ali.
– Tankesättet börjar förändras. Man får helt enkelt ett annat verktyg för att analysera ett bolag och vilka risker och möjligheter det står inför. Allt som möjliggör ett bättre sätt att analysera krediter är bra, säger han.
Flera personer från med insyn i den nordiska kapitalförvaltningsbranschen har berättat att det numera inte lönar sig för utländska aktörer att försöka ta marknadsandelar om de inte har någon form av ESG-analys eller hållbarhetsarbete djupt inbäddat i fondverksamheten.
Den trenden har även Standard Life märkt av, enligt Yassar Alis kollega i Stockholm, investeringsdirektören Christopher Andersson.
– När vi talar med försäkringsbolag här om deras unit-linked-plattformar så efterfrågar de väldigt ofta integrering av miljö- och hållbarhetsanalys i fonder, både för att addera värde men också för att investera mer ansvarsfullt. Det finns så många produkter att välja mellan så de letar efter något som särskiljer dem, säger han.
Brexitomröstningen i juni påverkade många förvaltare och bidrog också till vissa portföljförändringar hos det brittiska bolaget. I början av året hade förvaltaren lite mer risk och en viss övervikt i finansiella bolag och då främst i lån lite längre ner i kapitalstrukturen. Eftersom volatilitet var högst troligt efter omröstningen drogs risken ner och nu har Standard Life lite mer kontanter i portföljen, menar Ali.
– Det var rätt beslut. Sedan dess har vi en mindre kreditspread. I det korta loppet är vi mer taktiska, vi har fortfarande en viss övervikt i risk men har byggt upp en större kontantandel som finns där när vi hittar möjligheter att köpa. Vi behåller den synen eftersom vi tror att vi är på väg in i en period av mycket högre volatilitet, främst på grund av kommande val. Men på medellång sikt tycker vi att krediter är en bra investering eftersom den låga avkastningen och låga räntor är här för att stanna, avslutar Ali.