Det är lätt att tro att precis allt blir dyrare med inflationen. Men det finns faktiskt delar av marknaden som inte påverkats än. Bland de saker som blivit billigare hittar vi kläder och längre bussresor, skriver Dagens Nyheter.
Allt blir inte dyrare med inflationen
Mest läst i kategorin
I juni nådde den rekordhöga 8,5 procent och än har vi inte skymtat slutet av den här branta stigen. Mats Hedenström, näringspolitisk chef på Svensk Handel, säger till DN att klädbranschen ännu klarar sig bra och kan hålla ned priserna. Huvudanledningen menar han är att man inom klädindustrin har ganska långa ledtider. Därför kommer prishöjningarna senare i klädbranschen än i många andra branscher.
– Det vi köper på hyllorna i dag är tillverkade redan innan invasionen av Ukraina, säger Mats Hedenström.
För prishöjningarna kommer även inom klädindustrin, det är bara en tidsfråga då kostnadsökningarna “redan finns i systemet”, som Mats Hedenström uttrycker det. Samtidigt tycker han framtiden är oviss då man inte vet hur mycket hushållen kommer att dra åt svångremmen.
Ett annat branschområde är inrikesflyg. Jämfört med juni 2021 har inrikesflygen blivit drygt 30 procent billigare, enligt DN som hänvisar till SCB:s konsumentprisindex. Tidningen har ställt frågan om vad det beror på till Fredrik Kämpfe, branschchef över flyg på Transportföretagen. Och svaret? Konkurrensen.
– När flygandet nu kommer i gång igen efter pandemin har flera nya aktörer tagit sig in på den svenska inrikesflygmarknaden. Bland annat lågprisbolag som Ryanair, men även Norwegian satsar starkt. Det pressar priserna, och egentligen lite för mycket kan vissa bolag tycka, förklarar Fredrik Kämpfe.
På livsmedelssidan kan man i övrigt notera att purjolöken rasat i pris jämfört med för ett år sedan. Andra livsmedel som också sett stora prissänkningar är slanggurka och gravad lax.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.