Allra bestrider såväl anklagelserna i mutbrottsåtalet som i ett kommande skattemål. Central är den nya värderingen av Allra. – De tomma påståendena från åklagaren är fel, säger Allrachefen Alexander Ernstberger till Realtid.
Allra: ”En civilrättslig sörja”
Mest läst i kategorin
Alexander Ernstberger kommenterar det nya värderingsutlåtandet som han anser är viktigt såväl i brottmålet som i en kommande infekterad process mot Skatteverket. Allra Pension krävs på 18,6 miljoner kronor efter warrant-affärerna och försäljningen av Supero-aktier. Beslutet är överklagat.
Under torsdagsmorgonen kunde Realtid berätta att ett nytt värderingsutlåtande av ägarbolaget till Allra Sverige AB har gjorts. Den gäller Supero per den 30 juni 2012. Värderingen är central för både mutbrottsåtalet samt kommande skattebrottsmål. Jarl Securities, som fick det oberoende uppdraget av styrelsen i Allra Sverige, kom fram till att det var motiverat för Mattias Bengtsson att indirekt förvärva 6,46 procent av aktierna i Allra Sverige för 101,53 miljoner kronor av Alexander Ernstberger och David Persson Rothman.
Mattias Bengtsson var ägare av Oak Capital och förvärvade aktier i Supero från Allra-topparna och medgrundarna David Persson Rothman och Alexander Ernstberger.
Realtid har fått en kommentar från Alexander Ernstberger på värderingen:
– Åklagaren har påstått att aktierna som högst kan vara värda 20 miljoner kronor och har väckt åtal om mutbrott. En värdering från en oberoende och sakkunnig expert är viktig, och resultatet visar att de tomma påståendena från åklagaren är fel – marknadsvärdet bedöms vara cirka fem gånger så högt. Värderingen är av samma skäl även viktig för Allra i den kommande processen mot Skatteverket där ett motsvarande resonemang om övervärde är centralt för beslutet om upptaxering, säger Alexander Ernstberger.
Han åtalades tillsammans med David Persson Rothman för grovt mutbrott och grovt tagande av muta i början av oktober 2018. Åklagare Thomas Hertz pekar särskilt på den affär som ägde rum mellan trion. Enligt åtalet har Ernstberger och Persson begärt och godtagit ett löfte om en otillbörlig förmån värd 101,5 miljoner kronor. Åklagaren hävdar att duon har tagit emot 50,8 miljoner kronor vardera för att sedan missbruka sin förtroendeställning och fatta beslut om investeringar som medförde skada för investeringsfornderna. Det när dessa köpte värdepapper som enligt åklagaren låg 138 miljoner kronor högre än vad de egentligen hade behövt betala.
Värderingen har även en central roll i kommande skatteprocesser. Hos Skatteverket ligger just nu ett beslut om upptaxering på Allra Pension för beskattningsåret 2012 där Skatteverket kräver bolaget på 18,6 miljoner kronor.
Skatteverket hänvisar till förändringarna i ägarstrukturen under 2012, som ska ha betydelse för den skattemässiga bedömningen. Myndigheten noterar även warrant-affärerna i slutet av maj och i början av juni där Oak Capital sålt warranter till tre pensionsfonder som Allra Pension förvaltat via GustaviaDavegårdh Fonder.
”Affärerna har inneburit att de tre pensionsfonderna har förvärvat warranter till ett pris som kraftigt överstigit marknadsvärdet. Överpriset har möjliggjorts genom den överenskommelse om hur vinsten ska fördelas som funnits mellan personerna som utövat inflytande hos er och Oak”.
Vidare står det i beslutet att berikningen har fullbordats genom att aktier i ägarbolaget Supero har sålts till Oak Capitals ägarbolag, First Mile Asset Holding för drygt 101,5 miljoner kronor, vilket Skatteverket anser är 81,9 miljoner kronor för mycket. Ståndpunkten delas av åklagaren.
Upptaxeringen av bolaget beror på att man inte har redovisat inkomst av näringsverksamhet om 81,85 miljoner kronor och underlag för arbetsgivaravgifter med ett motsvarande belopp. Skatteverket skriver att den delen av vinsten från warrant-affärerna som företagsledarna i Allra Pension gjort anspråk på skulle ha tagits upp som intäkt i redovisningen och i inkomstdeklarationen för beskattningsår 2012. Den ska beskattas som lön eller utdelning hos företagsledarna.
Allra Pension har överklagat beslutet och skickat med det nya värderingsutlåtandet. Allra Pensions ombud skriver dock att det inte stämmer att Alexander Ernstberger och David Persson Rothman skulle ha slutit avtalen om aktierna i Supero för Allra Pensions räkning.
”Skatteverkets påstådda avtal är härutöver en civilrättslig sörja”, skriver ombudet Carl-Johan Malmberg vidare i överklagandet och menar att det är oklart vilka Skatteverket menar är parter i avtalet.
Allra Pension kan inte vara part i det avtalet som Skatteverket påstår, anser ombudet.
”Skatteverkets påstående att Allra Pension var part synes inte bottna i något annat än en önskan från fiskus att konstruera ett avtal med så stora skattemässiga effekter som möjligt”, skriver ombudet samtidigt som man menar att Allra Pension inte har haft rätt till en påstådd intäkt om 80 miljoner kronor kronor.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.