Realtid
Suzanne Sandler är bland annat tidigare vd för Styrelseakademien och reflekterar i en gästkrönika över beslutsfattandets psykologi i både privatlivet och styrelserummen.
admin
admin
Uppdaterad: 24 aug. 2018Publicerad: 24 aug. 2018

Vi som individer fattar runt 2 800 beslut, varje dag. Suzanne Sandler, som arbetar med styrelsefrågor i tillväxtföretag, reflekterar över hur alla dessa små och stora val påverkar oss både som individer och i vår yrkesroll.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det sägs att vi som individer fattar runt 2 800 beslut varje dag. Alla val är nu inte så stora och påverkar så många som det allmänna valet söndagen den 9 september, utan de allra flesta val sker medvetet eller omedvetet under hela din vakna tid.

Vilket är ditt nästa val? Omedvetet handlar det kanske om du ska fortsätta läsa den här artikeln, eller klicka bort den och surfa vidare.

Vi människor gillar att välja, särskilt mellan roliga saker. Men ju fler val per dag som fattas desto mosigare och mindre skarpa blir våra hjärnor. Det visar en studie på School of Management i Minnesota.

Politiker, särskilt på den högra sidan i politiken, brukar hävda att valmöjlighet är lika med frihet. Och ja, det instämmer jag i, men bara till en viss del. Psykologen Barry Schwartz säger att för de flesta av oss skapar det snarare ångest och kval och leder till stress, irritation och frustration. Jag känner igen mig i hans resonemang. (Se hans Ted Talk: The paradox of choice).

Har du till exempel någon gång kommit på dig själv ståendes på Ica Maxi, mitt i gången mellan hyllorna, och ha nästintill hjärnstillestånd?

Vad var det jag skulle handla nu igen? Vad ska vi hitta på till middag? Det är fredag eftermiddag, kunder trängs med sina fulla vagnar i varenda gång och dessutom blippar det oupphörligt från självskanningsavläsarna runt omkring dig.

Den miljön gör det inte lätt att få tillbaka fokus direkt. Nu vet du varför. Din hjärna har redan haft sin dos av val den veckan och har mosat ihop. Inte undra på att Middagsfrid och Linas matkasse är sådana succéer.

Små val, små problem. Viktigare är de stora valen som kan påverka livet mer drastiskt. Att välja utbildning, partner, var man ska bo, när var och hur ditt barn ska födas, pensionssparande och hur du ska sköta om din kropp för att må bra länge.

ANNONS

Jag tänker att bland de viktigaste valen i livet kan vara att välja, och välja bort, relationer av olika slag. Det kanske låter krasst och okänsligt men man kan ha faser i livet där man helt enkelt inte hinner med allt man vill. Man är utarbetad eller så vill man verkligen fokusera på att åstadkomma något viktigt. Då behöver man reflektera över vilka relationer man lägger tid på och vad de ger tillbaka.

Har du några tids- och energitjuvar i ditt närmaste nätverk?

Jag fick ett råd på en chefskurs för många år sedan. ”Du ska fundera över vilka du leker med i sandlådan. Någon som förstör? Roffar åt sig din och andras spadar och hinkar eller håller hårt i sina egna? Säg ifrån, be dem lämna eller byt sandlåda själv.”

Klart att man vill ha roligt när man leker, och att det är roligare när man hjälps åt att bygga sandslott och riva för att sedan bygga ett ännu större och finare.

I mitt tidigare uppdrag som vd för Styrelseakademien hade jag förmånen att från start kunna välja mina närmaste medarbetare och samarbetspartners allt eftersom verksamheten växte sig större.

Jag fick till och med inflytande över vilka som valdes till styrelsen, ledamöter som utgjorde ett väldigt betydelsefullt stöd för mig som vd. Det var fantastiskt inspirerande och lärorikt. Rätt person på rätt plats.

Det gäller tyvärr även en själv. En dag är man inte längre rätt person på rätt plats. Då känns det bättre att ta ett eget aktivt beslut och kliva ur sandlådan. Även när det byggs som bara den.

Idag har jag några uppdrag i valberedningar i tillväxtföretag. Det handlar om att bereda val till styrelse.

ANNONS

Jag är utsedd av stora och små ägare som har höga krav på en snabb utveckling, som ska ge hög avkastning. Då är det särdeles viktigt att styrelsen väljs med särskild omsorg, att man ser över den löpande och har mod att göra de ny- och omval som krävs. Man måste faktiskt inte ens vänta till nästa årsstämma. Det underlättar för valberedningen om styrelseledamöterna har självinsikt, koll på SWOT-analysen och ser sitt uppdrag som en viktig etapp på en längre resa. Det handlar inte om en tillsvidareanställning.

Ditt senaste beslut var att läsa hela denna artikel. Kul, hoppas det gav dig något. Vad blir nästa? Stort och medvetet eller smått och omedvetet? Vad kommer du grunda ditt val på?

Många val görs på grund av rädsla eller hänsyn till andra. Hur tänker du välja söndagen den 9 september? Och varför? Det är nyttigt att reflektera över sina val lite då och då.

Jag önskar dig en rolig och lagom valbar höst.

Suzanne Sandler
verksam inom styrelsearbete och innovativ affärsutveckling

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Spela klippet
Realtid Partner

Relevance Communication: Starkare journalistik tillsammans

23 dec. 2024
Spela klippet
Realtid TV

Svenskarnas fondsparande når nya rekordnivåer

23 dec. 2024
ANNONS
Spela klippet

Relevance Communication: Starkare journalistik tillsammans

Relevance Communication Nordic AB har under det senaste året utvecklats till en betydande aktör inom svensk ekonomijournalistik. I december 2023 slogs News 55 AB och Dagens PS Media AB samman, och i april fortsatte vår förvärvsstrategi genom att förvärva Realtid. Som bolagets vd Fredrik Lundberg uttrycker det: ”Som en nyhetssajt står man starkare tillsammans än […]