Pensionsjätten har sjabblat bort miljarder av svenskarnas pensionspengar i en affär som fick en rad varningsklockor att tjuta. Men Alectas chefer mörkade larmet, vilket kan få ödesdigra konsekvenser.
Alectas episka pensionsfiasko kunde ha stoppats
Mest läst i kategorin
Via kollektivavtalade pensioner på 35 000 svenska bolag förvaltar Alecta 2,8 miljoner tjänstemäns pensioner.
Sedan 2013 har pensionsjätten investerat inget mindre än 50 miljarder kronor i Heimstaden (börskurs Heimstaden Bostad).
I efterhand har detta visat sig vara ett fiasko av episka proportioner. Miljarder av tjänstemännens pensioner har nämligen gått upp i rök, samtidigt som Heimstaden har skrikit efter mer kapital.
”En investering som Alecta inte borde ha gjort” sa vd Peder Hasslev för ett år sedan enligt Dagens Industri.
Läs mer: Skandia går till attack mot Alectas ”monopol”. Realtid
Kunde ha stannat vid 10 miljarder
Investeringen i Heimstaden har skett successivt sedan 2013. 2018 hade Alecta bara stoppat in 10 miljarder av svenskarnas pensionspengar.
Där och då kunde fiaskoaffären också ha fått ett slut, avslöjar Dagens Industri. Heimstaden var i behov av nytt kapital och en advokatbyrå fick, enligt källor till tidningen, i uppdrag att granska Alectas investering.
Rapporten varnade för aktieägaravtalets ovanligt långa löptid, pensionsjättens brist på kontroll samt exitmöjligheter för Alecta.
Cheferna: ”Tillfredsställande”
Trots detta nådde varningarna aldrig pensionjättens finansutskott. Chefer på Alecta begärde nämligen en ny rapport med nedtonade varningar.
Istället informerades finansutskottet om att avtalet var ”tillfredsställande” – och en ytterligare investering på 21,5 miljarder kronor gjordes, det enskilt största investeringsbeslutet som Alecta hittills har tagit.
”Min egen uppfattning är att investeringsprocessen avseende Heimstaden Bostad inte har skötts på ett tillfredställande sätt”, säger Hasslev till DI.
Missa inte: Källor: Utredning mot Alecta läggs ner – saknas bevis. Realtid
Allvarliga konsekvenser
Mörkläggningen visar på ett solklart systemfel i Alecta, menar Dagens Industris Torbjörn Isacson. Trots detta bedyrar pensionsjätten för Finansinspektionen att inga brott mot några bestämmelser har skett.
Orsaken är mycket enkel: Alecta vill under inga som helst omständigheter råka ut för sanktioner från myndigheten.
”Konsekvenserna av sådana kan bli väldigt allvarliga, framför allt när det gäller Alectas position som förvalsalternativ”, skriver Isacson.
Läs mer: Fiaskoinvesteringen i Heimstaden kan fälla FI-chefen. Realtid