När Alecta presenterade sin finansiella rapport för det första halvåret 2022 så kunde man konstatera att den finansiella ställningen fortsatt är mycket stark, med en solvensgrad på 211 procent.
Alectas delårsrapport visar fortsatt starka finanser
Mest läst i kategorin
I ett pressmeddelande skriver Alecta att deras finansiella ställning har utvecklats väl trots de stora nedgångarna på världens börser. Ett skäl till detta anger man är att stigande räntor under perioden har minskat nuvärdet av framtida åtaganden. Ett annat viktigt skäl är Alectas fokus på kostnadseffektivitet.
Sedan några år har Alecta också arbetat med att skapa en portfölj av tillgångar som bättre ska kunna stå emot såväl stigande inflation som tillfälliga börsras. Under 2021 minskade Alecta andelen aktier i portföljen rejält och ökade alternativa investeringar. Den kommande tiden för de finansiella marknaderna är osäker och svårbedömd, men man anser det inte osannolikt att den negativa utvecklingen under det första halvåret kommer att fortsätta resten av året och även påverka andra tillgångsslag, som exempelvis fastigheter.
– Vi har ett skakigt halvår bakom oss. Rysslands krig i Ukraina, kraftigt fallande börser, snabbt stegrande inflation och räntehöjningar världen över har skapat en osäkerhet om vart världen är på väg. Avkastningen för det första halvåret är tydligt negativ, vilket beror på aktieportföljens utveckling. Vi gick dock in i 2022 med en mycket stark finansiell ställning och en portfölj som sedan flera år rustats för att bättre tåla den typ av utveckling som skett under 2022. Det har för oss varit en trygghet att vila pannan mot när mycket annat känts oroligt, säger Magnus Billing, vd för Alecta, i pressmeddelandet.
Alectas solvensgrad var 211 procent den 30 juni 2022 (187).
Totalt kapital som Alecta förvaltar var 1124 miljarder kronor (1134) vid periodens utgång.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.