Realtid

”Aldrig haft så mycket svart arbetskraft som nu”

Jessica Löfström
Foto: Anders Frick
Anders Frick
Uppdaterad: 07 dec. 2021Publicerad: 07 dec. 2021

Gapet mellan den vita och svarta arbetsmarknaden är stor i byggbranschen – och ökar. Lösningen är viten och andra sätt att göra det dyrare att göra fel. Det säger Jessica Löfström, ordförande för Ansvar Säkerhet.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

 

 

Hon var en av talarna på ESG-dagen, som Realtid arrangerade i slutet av oktober.

– Vi har aldrig haft så mycket svart och illegal arbetskraft inom byggindustrin som nu, och vi har heller aldrig haft så stort gap mellan svarta och vita löner, säger Jessica Löfström till Realtid.

Enligt henne har de som är i Sverige illegalt, och som ligger längst ner i kedjan, löner på omkring 20 kronor per timma. De som däremot jobbar vitt har en lönenivå på ungefär 220 kronor per timma, vilket tillsammans med skatter och sociala avgifter skapar en stor klyfta.

– Gapet mellan vitt och svart är så enormt stort, vilket gör att det är enorma pengar i det här systemet. Det är många som gynnas av att det ser ut som det gör, säger Jessica Löfström.

För att råda bot på detta behöver de som kontrakterar byggarbetare kunna införa viten i de fall man hittar svart arbetskraft på en arbetsplats.

– I dag kostar det ingenting att göra fel, och så länge det inte kostar något som kommer folk att fortsätta så länge som det går. Viten är alltså en nödvändighet, säger hon.

ANNONS

Hon menar också att alla underentreprenörer behöver göra bättre bakgrundskontroller – i alla led.

– Dessutom behöver man kontrollera i verkligheten hur det ser ut. Är det sådana som är kontrollerade och godkända som är ute och bygger eller är det någon annan? När Stockholms stad gjorde en kontroll på 31 arbetsplatser så hade 255 underentreprenörer inte rätt att vara där, vilket alltså innebär att 50 procent inte var godkända. Så ser det ut i byggsektorn idag, och det är viktigt att man öppnar ögonen och inser att det förekommer i alla verksamheter, säger Jessica Löfström.

I rundabordssamtalet deltog hon tillsammans med Riksbyggens Johanna Frelin, Cemvisions Claes Kollberg och HSB:s Pernilla Bonde.

Hela ESG-dagen finns att ta del av i efterhand här.

 

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Spela klippet

Rostig marknad för järnmalm och kobolt

Marknaderna för järnmalm och kobolt skakar, vilket innebär både utmaningar och möjligheter i omställningens tidevarv. Det bäddar för paradigmskifte. Både järnmalm och kobolt upplever just nu kraftiga prisfall, drivet av minskad efterfrågan från Kina respektive teknologisk utveckling inom batteriindustrin. Råvarornas roller på marknaden är därmed under förändring. Missa inte: LKAB:s nya anläggning ska säkra råvaror […]