Minskad aktivitet inom värdepappershandeln tynger resultatet och banken sänker sin prognos.
Ålandsbanken backar
Mest läst i kategorin
Ålandsbankens helårsprognos i föregående kvartal var optimistisk men i halvårsrapporten är tongångarna dystrare. Ålandsbanken reviderar sina framtidsutsikter eftersom banken anser att det finns en tydlig oro gällande den ekonomiska utvecklingen på flera betydande marknader.
"Mot bakgrund av utvecklingen på ränte- och aktiemarknaderna reviderar nu Ålandsbanken sina framtidsutsikter för helåret 2016. Ålandsbanken förväntar att rörelseresultatet för 2016 kommer att vara i nivå med eller lägre än 2015. Tidigare var förväntan att rörelseresultatet skulle vara i nivå med 2015, skriver bolaget i halvårsrapporten.
Rörelseresultatet under andra kvartalet minskade med 41 procent till 4,6 miljoner euro (7,8) och för halvåret minskade rörelseresultatet med 27 procent till 12,6 miljoner euro (17,3).
Provisionsnettot minskade med 9 procent till 10,8 miljoner euro (11,9) för kvartalet och för halvåret rapporterades en minskning med 11 procent till 22,1 miljoner kronor (24,7).
Räntenettot ökade med 5 procent till 13,5 miljoner euro (12,9) under andra kvartalet och med 7 procent till 27,5 miljoner euro (25,6) under halvåret.
"Vårt räntenetto har klarat sig väl med beaktande av de negativa marknadsräntor som nu präglar de finansiella marknaderna. Marknadsoron har dock sänkt aktivitetsnivån i placeringsverksamheten och vårt provisionsnetto har sjunkit, där framför allt intäkterna från värdepappershandeln är 1,5 miljoner euro lägre jämfört med förra årets första sex månader", skriver vd Peter Wiklöf i rapporten.
Nedskrivning av krediter (netto inklusive återvinningar) ökade under andra kvartalet till 1,7 miljoner euro (0,3) motsvarande en kreditförlustnivå på 0,19 procent (0,04).
"Andelen kreditförluster har sjunkit stadigt under det senaste året och andra kvartalets högre kreditförluster skall inte ses som början på en ny trend", skriver vd Peter Wiklöf.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.