Realtid

"Aktivt förvaltade fonder försvinner"

Nanna Stranne och Mai Thai lärde känna varandra när de läste industriell ekonomi på Chalmers i Göteborg. "Vi klickade direkt när vi träffades på Götaplatsen första gången, säger Nanna Stranne." Sedan dess har de kompletterat sina utbildningar med finansie
Nanna Stranne och Mai Thai lärde känna varandra när de läste industriell ekonomi på Chalmers i Göteborg. "Vi klickade direkt när vi träffades på Götaplatsen första gången, säger Nanna Stranne." Sedan dess har de kompletterat sina utbildningar med finansiell matematik, företagsekonomi och entreprenörskap.
admin
admin
Uppdaterad: 10 maj 2016Publicerad: 10 maj 2016

Robotgenererade aktieportföljer tillhör framtiden, enligt Mai Thai och Nanna Stranne. Nu släpper de en automatiserad rådgivningstjänst i samarbete med Nordnet och Avanza.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Sedan länge rasar en debatt i finansbranschen kring aktiv och passiv fondförvaltning. Franska förvaltaren Tobams vd Yves Choueifaty säger, i en färsk intervju med Realtid.se, att passiv indexförvaltning är överviktad i dyra aktier och spår kapitalismens undergång om alla replikerar index.

Finansinspektionen (FI) hävdar däremot, med hänvisning till ny forskning, att det är otroligt svårt att lyckas med aktiv förvaltning och att de höga avgifterna äter upp den eventuella avkastningen. En aktivt förvaltad Sverigefond är i snitt 1 procent dyrare än en indexfond, enligt FI.

– Det kanske bara är 10-20 personer som klarar av aktiv förvaltning i Sverige, påstod inspektionens generaldirektör Erik Thedéen under "Konsumentskyddsdagen 2016" i början av maj.

Industriekonomerna Mai Thai och Nanna Stranne i Göteborg tillhör de som tycker att fonsparande generellt är för dyrt.

– Avgifterna på de aktivt förvaltade Sverigefonderna är fruktansvärt höga i förhållande till vad de levererar, hävdar Mai Thai.

2014 grundade hon och Nanne Stranne därför bolaget Sigmastocks på startup-inkubatorn Chalmers Ventures, tillsammans med Carl Lindberg, adj. professor i finansiell matematik. Chalmers Ventures har i dagsläget investerat cirka en halv miljon i startupen som även är ett av inkubatorns portföljbolag.

Algortimer selekterar

Sigmastocks sålde till en början aktieportföljer, men är i dag en renodlad automatiserad rådgivningstjänst. Tjänsten har utvecklats av bolagets team som består av forskare i matematik och optimering. Och i februari lanserades verktyget i samarbete med Avanza och Nordnet.

ANNONS

Via bolagets sajt kan privatpersoner skapa och investera i egna aktieportföljer med hjälp av algoritmer som sorterar fram och sätter ihop bolag som, enligt grundarna, är prisvärda och stabila i olika branscher.

Beräkningarna baseras på data från årsredovisningar och kvartalsrapporter. Även aktiernas prissättning i förhållande till de underliggande bolagens prestationer tas hänsyn till.

– Våra kunder ska kunna investera direkt utan mellanhänder. Sparandet i aktieportföljen ska likna ett fondsparande, säger Mai Thai.

– Digitaliseringen och dagens låga courtage hos internetmäklarna gör detta möjligt, tillägger Nanna Stranne.

Tar ut avgifter

Bolaget tar ut en avgift på 19 kronor i månaden för att skapa portföljer baserade på svenska marknaden och 49 kronor per månad för Norden och Nordamerika.

– Aktivt förvaltade fonder, som storbankernas klassiska Sverigefonder, försvinner. Ingen kommer att betala för en dyr mellanhand i framtiden, i alla fall inte på marknader som är så lättillgängliga som exempelvis Nordamerika, menar Nanna Stranne.

De ser dock ett fortsatt behov av nischfonder och ETF:er även i framtiden.

ANNONS

– Idag finns det flera avgiftsfria indexfonder. Dessa är bra då de hjälper spararen att få en billig exponering mot index. Vi riktar oss däremot mot de som vill ha ett aktivt urval och på sikt satsar på att prestera bättre än index, säger Mai Thai.

Hur mår för övrigt fintech-scenen i Göteborg?

– Det är lika stort och hajpat som på andra håll och det finns flera fintech-startups på Chalmers Ventures, men det är mycket större i Stockholm. Samtidigt har fintech legat efter i utvecklingen på grund av de många regleringar som omgärdar finansiella tjänster, vilket skapar en tröghet. Men varje bransch kommer att digitaliseras och nu är det finanssektorns tur, säger Nanna Stranne.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS