Realtid

Aktiespararna: Svårt att förstå Swedbanks beslut

Realtid.se
Uppdaterad: 25 feb. 2021Publicerad: 25 feb. 2021

"Jag förstår inte riktigt på vilket sätt det hade varit till nackdel för banken att göra den här utredningens ", säger Aktiespararnas vd Joacim Olsson till SvD.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Aktiespararna hade erbjudit Swedbank en helhetslösning som skulle underlätta för styrelsen att stämma tidigare chefer på grund av penningtvättshärvan. Det förslaget har nu bankens styrelse avvisat.

Aktiespararnas koncept innehöll stämning av två före detta ministrar och styrelseledamöter, Peter Norman och Anders Sundström, två tidigare vd:ar Birgitte Bonnesen och Michael Wolf, samt ytterligare tio personer.

I Aktiespararna förslag fanns också en så kallad tredjepartslösning. Therium Capital Management skulle stå för alla kostnader i utbyte mot en rätt att få en del av skadeståndsbeloppet, dock max 300 miljoner kronor.

–Beslutet att avstå är det bästa för banken och för bankens ägare. En skadeståndsprocess skulle ta mycket tid och resurser i anspråk under många år. Ledning och medarbetare behöver rikta hela sin kraft framåt, sa Swedbanks ordförande Göran Persson i sin presskommentar tidigare på torsdagen.

Förslaget går nu vidare till Swedbanks stämma. Där behöver Aktiespararna få stöd av minst 50 procent för att styrelsen ska få stämmans uppdrag att driva processen. Det räcker, enligt SvD, att 10 procent av rösterna på stämman för att de ägarna själva ska driva det hela å bankens vägnar.

Målet för Aktiespararna var att få in 3,7 miljarder kronor av från de tidiga cheferna och ledamöternas försäkringsbolag för inblandning i penningtvättshärvan. Hittills har banken fått betala 4 miljarder kronor i böter till Finansinspektionen.

 

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Realtid.se
Realtid.se
ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
Spela klippet

Svenskar rustar för ökat sparande inför ISK-reformen

När den sänkta skatten på investeringssparkonton (ISK) träder i kraft vid årsskiftet planerar många svenskar att öka sitt sparande. Fyra av tio svenskar planerar att öka sitt sparande – och särskilt stort intresse finns bland unga under 29 år. Hela sex av tio i den gruppen uppger att de vill spara mer, enligt en ny […]