Realtid

Aktiespararna kräver ökad digitalisering av bolagsstämmor

Joacim Olsson. Foto: Aktiespararna.
Joacim Olsson. Foto: Aktiespararna.
admin
admin
Uppdaterad: 20 mars 2020Publicerad: 20 mars 2020

Aktiespararna uppmanar sina medlemmar att inte gå på bolagsstämmorna på grund av coronasmittan och kräver samtidigt ökade möjligheter att delta digitalt.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Många företag har ställt in sina bolagsstämmor. Häromdagen valde Danske Bank att skjuta upp sin till ett senare tillfälle. Samma sak med SEB. Aktiespararna uppmanar nu sina medlemmar att inte gå på några stämmor.

– Vi befinner oss i en extrem tid som kräver extrema åtgärder. Därför uppmanar vi våra medlemmar att undvika de risker för smittspridning som det innebär att gå på årets bolagsstämmor. Vi uppmnar samtidigt alla börsnoterade företag att göra vad de kan för att öka den digitala tillgängligheten vid årsstämmorna, säger Aktiespararnas vd Joacim Olosson i en kommentar.

Många bolag har redan infört en rad försiktighetsåtgärder, exempelvis Castellum och Hufvudstaden. Andra har valt att korta ned sina stämmor, däribland Beijer Alma. Åter andra har valt att flytta till mindre lokaler, som Handelsbanken och Swedbank.

– Vi stödjer dessa åtgärder så länge bolagen också gör vad de kan för att öka den digitala möjligheten att följa stämman, säger Joacim Olsson

Carl Svernlöv, advokat på Baker McKenzie och expert på juridiken kring bolagsstämmor, förespråkar i en intervju med Realtid hybridstämmor – en blandning av fysisk och digital stämma. Även Joacim Olsson på Aktiespararna är nu inne på den linjen, men vill ta ett steg längre.

– Regeringen kan utöver att hybridstämmor redan är möjliga göra åtgärder som gör helt digitala bolagsstämmor lagliga. Både helt digitala stämmor och hybridstämmor är dessutom en etablerad form sedan många år i både USA och i Storbritannien. Även i Danmark genomförs bolagsstämmor med denna teknik.

Hur garanterar man att stämman går rätt till, att alla kan rösta och tycka till et cetera om stämman är helt digital?
– Det finns flera etablerade leverantörer både i Sverige och internationellt som säkerställer detta. Tekniken fungerar. Fullmaktsförfarandet kan komplettera i de fall enskilda känner osäkerhet. Men helt digitala stämmor är inte vårt huvudalternativ. Vi vill använda hybridmodellen för att öka tillgängligheten inte minst för alla som bor på annan ort. I dessa tider är hybridmodellen ett alternativ till de åtgärder som nu görs för att hålla folk borta från den fysiska stämman.

Många äldre – majoriteten på stämmor är inte sällan pensionärer – har dålig digital kunskap. Hur säkerställer man att de är på banan?
– Vi ger dem ett alternativ till att gå på stämman fysiskt eller att avstå från sin rösträtt som aktieägare. Dessutom får vi inte tro att digital teknik är något okänt bara för att man är pensionär. De flesta äldre är redan digitala sedan länge, säger Joacim Olsson.

ANNONS

För närvarande förbereder regeringen ett förslag som ska göra det enklare för bolag att samla in fullmakter vilket ska kunna bidra till att begränsa antalet deltagare. Förslagen kommer på initiativ av organisationen Svenska Näringsliv och Aktiespararna är en av de aktörer som regeringen har bett komma med synpunkter.

Aktiespararna själva kommer att låta sina så kallade bolagsbevakare gå på stämmorna. Sin egen stämma, eller kongress som man kallar den, ska hållas som en hybridstämma.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
Spela klippet

Svenskar rustar för ökat sparande inför ISK-reformen

När den sänkta skatten på investeringssparkonton (ISK) träder i kraft vid årsskiftet planerar många svenskar att öka sitt sparande. Fyra av tio svenskar planerar att öka sitt sparande – och särskilt stort intresse finns bland unga under 29 år. Hela sex av tio i den gruppen uppger att de vill spara mer, enligt en ny […]