Tredje AP-fondens totalavkastning för första halvåret 2017 uppgick till 5,4 procent efter kostnader. Fonden har avkastat 11,1 procent i genomsnitt per år den senaste femårsperioden och 5,6 procent under den senaste tioårsperioden.
Aktier och fastighetsbolag lyfter Tredje AP-fonden
Mest läst i kategorin
Resultatet för första halvåret 2017 uppgick till 17,5 miljarder kronor, vilket kan jämföras med 4,2 miljarder under samma period i fjol.
Totala fondkapitalet uppgår nu till 338 miljarder kronor, en ökning med 13,8 miljarder kronor jämfört med helåret och kostnaderna ligger på jämförelsevis låga 0,11 procent. Det framgår av Tredje AP-fondens halvårsrapport.
Från fondkapitalet har 3,7 miljarder kronor (3,2) betalats till Pensionsmyndigheten för att täcka skillnaden mellan inbetalda pensionsavgifter och utbetalda pensioner, samt kostnader för inkomstpensionssystemet, under första halvåret 2017.
"Vi rapporterar ett starkt resultat på 17,5 miljarder kronor för det första halvåret. Det är framförallt aktier och våra svenska fastighetsbolag som bidragit positivt. Vi har fortsatt att bygga vår gröna obligationsportfölj som nu uppgår till 13 procent av ränteportföljen”, skriver fondens vd Kerstin Hessius i en kommentar till halvårsrapporten.
Innehavet i Gröna obligationer är nu nära 11 miljarder. Fonden har under våren gått in som en ledande investerare i en ny typ av katastrofobligation utfärdad av Världsbanken för att begränsa pandemier i världens fattigaste länder.
Riskklasserna Aktier och Inflation stod för de största positiva bidragen till fondens resultat.
Tredje AP-fondens kostnader ligger 31 procent lägre än genomsnittskostnaden för liknande fonder, enligt det kanadensiska analysföretaget CEM Benchmarking som årligen genomlyser ett stort antal av världens pensionsfonder.
Under första halvåret var avkastningen på portföljen 2,0 procentenheter högre än jämförelseportföljen (LSP).
Avslutningsvis kommenterar också Kerstin Hessius förslaget till förändringar av Första-Fjärde AP-fondernas placeringsregler som nu är ute på remiss och som ska träda i kraft den 1 juli 2018:
”Vi välkomnar förslaget till förändringar som ska förbättra möjligheten till att skapa avkastning och vi analyserar nu detaljerna i promemorian för att lämna synpunkter i vårt remissvar i oktober.”
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.