Telias tidigare vd Lars Nyberg och ytterligare två Teliachefer åtalas för grovt mutbrott i samband med företagets etablering i Uzbekistan. “Nyberg måste ha insett att det förelegat en mutsituation”, säger åklagaren på en presskonferens.
Åklagaren: Telia betalade mutor för myndighetsbeslut
Mest läst i kategorin
Förutom Lars Nyberg åtalas även förre vice vd:n och chefen för affärsområdet Eurasien, Tero Kivisaari, samt en annan tidigare hög chef. Samtliga misstänks för grovt mutbrott.
Maxstraffet för grovt mutbrott är sex år.
– Lars Nyberg har haft goda möjligheter att avbryta det här förfarandet och måste ha insett att det förelegat en mutsituation, säger åklagare Gunnar Stetler på en presskonferens under fredagseftermiddagen med anledning av åtalet.
Bolagets tidigare vd Anders Igel och styrelseordförandena Tom von Weyman och Anders Narvinger åtalas däremot inte. Åklagarens bedömning är att de inte visste hur affären genomförts.
– Vår uppfattning är att Telias tidigare ledning blev vilseledda. De fick inte den information som Tero Kivisaari hade om vem som stod bakom Takilant. Vår tro är att de inte hade gått in i den här affären om de hade fått relevant information, säger Gunnar Stetler.
De tre åtalade var de som hade informationen om hur det verkligen låg till, enligt honom. När det gäller Telias tidigare vd fick han vid flera tillfällen information om att saker inte stod rätt till och som han borde ha agerat på, enligt Stetler.
Lars Nyberg och de övriga misstänkta förnekar via sina ombud brott.
Utredningen har tagit fem år. En förklaring är att det tog lång tid att belägga att pengarna faktiskt har hamnat hos Karimova, men det framgår av handlingar från Schweiz, säger åklagaren.
– De här aktuella transaktionerna började genom att Tero Kivisaari (före detta vice vd för Telia) föreslog, bland annat för Telias styrelse, ett engagemang i Uzbekistan och ett par andra länder, säger Gunnar Stetler.
Styrelsen fick en dragning av ärendet och det konstaterades och beslutades att man behövde en lämplig partner i Uzbekistan. Vid den tiden var Lars Nyberg ännu inte vd för Telia.
– Åklagarens inställning är att Tero Kivisaari har vilselett, eller underlåtit att lämna relevanta uppgifter, till styrelsen, säger Gunnar Stetler.
Telias intåg på den uzbekiska marknaden gjordes då landet skulle växla från 2G-nät till 3G. I ett affärsupplägg placerades förutsättningarna för att driva 3G i "ett litet skitbolag", enligt åklagaren, utan någon verksamhet, för att kunna göra affärer med Telia och Vimpelcom och för att pengarna sedan skulle kunna komma bolaget Takilant till del.
Takilant blev senare delägare i Telias uzbekiska verksamhet och Gulnara Karimova var den som hade kontroll över Takilants tillgångar. Enligt åklagaren var det inte möjligt att göra affärer med Uzbekistan utan att gå via Gulnara Karimova.
– Telia har betalat för myndighetsbeslut, det vill säga renodlad muta, säger Gunnar Stetler.
Tero Kivisaari "förnekar bestämt att han ska ha medverkat till något mutbrott", säger hans advokat Leif Gustafson till TT.
– Men även om det är så att ersättning har tillfallit presidentens dotter så är det inte mutbrott enligt svensk lag, säger Gustafson.
Han hävdar att lagen bara gäller den som har en formell befattning och anställning, inte en informell makthavare som Gulnara Karimova.
– Mycket talar därför för att vi kommer att begära en överprövning av åtalet, en mycket ovanlig åtgärd, säger han.
Åklagare Gunnar Stetler avvisar advokat Gustafsons påstående om att Karimova inte skulle vara mutbar enligt svensk lag.
Det krävs inte ett skriftligt anställningsavtal, det är inte rimligt i en diktatur som detta, anser han. Stetler påpekar också att hon var biträdande utrikesminister och måste ha varit utsedd antingen av sin pappa presidenten eller av telekom-ministern för att kontrollera telekomsektorn.
Telias styrelseordförande Marie Ehrling kommenterar också åtalet mot de tre tidigare Teliaanställda.
– Det är positivt att åklagaren kommit med ett besked, det har alla väntat på, säger Marie Ehrling, och konstaterar att det nu är upp till rättssystemet att göra sin prövning.
– De bedömningar vi har gjort tidigare är att det inte är till företagets bästa att gå vidare i civilmål, säger Ehrling samtidigt som hon konstaterar att när rättsprocessen är klar öppnar sig juridiska möjligheter för företaget att göra nya bedömningar.
Ehrling pekar på att mycket har gjorts de senaste åren för att tvätta bort gamla försyndelser, något hon får medhåll för från åklagaren.
– Vår uppfattning när det gäller kultur och annat är att Telia numera ett helt annat bolag, säger Stetler och berömmer bolagets samarbetsvillighet under utredningen.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.