Realtid

Åklagare får advokat utslängd ur samfundet

Helene Rothstein
Helene Rothstein
Uppdaterad: 27 juni 2013Publicerad: 27 juni 2013

Vid Advokatsamfundets disciplinnämnds sammanträde den 13 juni i år uteslöts Stockholmsadvokaten Hans Fredriksson ur samfundet.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Orsaken till att samfundet slänger ut honom bottnar i en anmälan från chefsåklagare Krister Petersson vid Internationella åklagarkammaren.

Åklagaren hävdar att Hans Fredriksson, i rollen som försvarare, läckt information från en förundersökning. Enligt åklagaren ska advokaten ha förmedlat meddelanden och gett instruktioner från en häktad klient till utomstående vilket kan ha påverkat brottsutredningen i ett mål från 2009 gällande cigarettsmuggling. Vid häktningen ålades Fredrikssons klient restriktioner vad gällde kontakt med omvärlden eftersom fler personer var inblandade i härvan.

Under häktingstiden skedde en mejlkonversation som uppdagades först två år senare, i en helt annan polisutredning som gällde grovt smugglingsbrott och grovt narkotikabrott. När polisen gick igenom en av de misstänktas datorer upptäcktes en mejlväxling som rörde häktningsperioden i cigarettmålet 2009. Det visade sig att personer som misstänktes i 2011 års ärende även hade intressen i det tidigare cigarettmålet. En av dessa personer är ”Borlängejuristen” Rick Bokström som i media pekats ut som huvudperson i den omfattande dopinghärvan som slogs upp stort i vintras.

Hans Fredriksson kom i kontakt med Rick Bokström någon gång mellan 2006 och 2008. Genom en klient som satt i fängelse lärde de två känna varandra. Bokström satt vid den tidpunkten också inne och avtjänade ett långvarigt straff och passade på att plugga juridik i fängelset. Drömmen var att bli advokat och efter fängelsetiden brukade Rick Bokström komma upp på Fredrikssons advokatbyrå lite då och då.

Han kunde slå sig ner i besöksfåtöljen för att vänta på advokaten. Vid den här tidpunkten arbetade Bokström inte själv på advokatbyrån – vilket han skulle komma att göra senare – men det var han som rekommenderade Fredriksson att ta sig an klienten i cigarettmålet 2009. Enligt advokaten var Bokström ”utomordentligt väl insatt i händelseförloppet” vilket kunde hjälpa honom i sin roll som försvarare.

I protokollet från disciplinnämndens sammanträde kan man läsa att Rick Bokström, vid den här tidpunkten, inte hade tillträde till advokatens kontorsrum ”om inte Bokström skulle ha smitit in när sekreteraren till exempel gick på toaletten. Hundraprocentigt säker på detta kan han inte vara men han har svårt att tro att det kan förhålla sig så”. Hans Fredriksson var handledare för Bokström när han senare skrev sin uppsats och det var under den här perioden som de talade om att Bokström skulle få praktikplats på byrån. För att lära sig hantverket tog Bokström dock anställning på advokatbyrån. ”Som gammal bilhandlare kunde Bokström bland annat hjälpa till med rättsutredningar i den typen av ärenden”.

I åklagarens anmälan återges delar av mejlväxlingen som skedde mellan Rick Bokström och en annan person (som nu avtjänar livstidsstraff i Thailand). Innehållet i mejlen som skrevs under häktningsperioden 2009 anses styrka att försvarsadvokaten läckt information från förundersökningen.

Åklagaren skriver till samfundet att det var ”minst sagt klandervärt att en advokat läcker information från förundersökningen och förmedlar meddelanden och instruktioner från den häktade till person som han har anledning anta kan vara inblandad i denna brottslighet”.

ANNONS

Advokaten själv har tillbakavisat anklagelserna som riktas mot honom. Han menar att information kan ha sipprat vidare via Bokström men detta utan advokatens vetskap och kontroll. Efter de muntliga förhandlingarna i Advokatsamfundets hörsal skriver Hans Fredriksson till samfundet: ”Under tiden jur stud Bokström biträdde till exempel vid rättsutredningar utförde han dessa dels i hemmet och dels vid vissa tillfällen på kontoret i den mån något sådant ledigt rum fanns tillgängligt, t ex i mitt eget rum eller någon kollegas. Jag kan således inte helt utesluta att jur stud Bokström kan ha tagit del av andra akter än de han hade instruktioner att direkt arbeta med.”

Hans Fredriksson poängterar att den mejlkorrespondens som åklagaren hänvisar till är otillräcklig, han ifrågasätter materialets tillförlitlighet och påpekar att mycket av det som står kan tolkas på olika sätt. När det i mejlkonversationen står ”advokaten” skulle det exempelvis lika gärna kunna avse en annan advokat.

Men disciplinnämnden anser att det är uteslutet att någon annan än Hans Fredriksson fört vidare uppgifter under den aktuella häktningstiden. Han har därmed ”allvarligt åsidosatt sina plikter som advokat. Uppgifterna har varit ägnade att försvåra den pågående brottsutredningen vilket måste ha stått klart for Hans Fredriksson. Omständigheterna är sammantagna synnerligen försvårande”, skriver disciplinnämnden i sitt beslut.

Han utesluts i Advokatsamfundet och redan samma dag skickar generalsekreterare Anne Ramberg ut ett cirkulär ”till rikets allmänna domstolar” där uteslutningen tillkännages.

Ledamöterna i nämnden är inte överens om uteslutningen. Närvarande vid mötet var Lena Frånstedt Lofalk, Börje Samuelsson, Dan Bullarbo, Charlotta Falkman, Jesper Hansen, Leif Ljungholm, Lotty Nordling, Eva Eriksson.

Av dessa var Setterwalls-delägaren Dan Bullarbo skiljaktig. Han anser att utredningen borde visa att det är ”bortom rimligt tvivel” att Fredriksson lämnat information från den aktuella förundersökningen och det har inte gjorts, menar Bullarbo, som anser att utredningen bygger på indicier.

Bullarbo påpekar att underlaget består av två mejl, som inte författats av advokaten själv utan av personer vars trovärdighet man kan ifrågasätta. Därtill har författarna själva inte hörts i det aktuella ärendet: ”Hans Fredriksson har bestritt att han skulle ha förmedlat någon information från förundersökningen till Rick Bokström. Även om det kan ses som försvårande för Hans Fredriksson att mejlen bl.a. innehåller uppgifter från beslagsprotokollet, kan det inte uteslutas att uppgifterna härrör från annan än Hans Fredriksson.”

Eftersom det inte är styrkt, enligt Bullarbo, att advokaten skulle ha lämnat ut information från förundersökningen till utomstående borde anmälan inte leda till någon som helst åtgärd.

ANNONS

Realtid.se har sökt Hans Fredriksson samt hans ombud i disciplinnämnden, Anders Björk, för en kommentar. Disciplinnämndens beslut kan överklagas till Högsta Domstolen inom fyra veckor.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS