Realtid

Akelius sågar Skatteverkets giv

administrator
administrator
Uppdaterad: 11 mars 2011Publicerad: 11 mars 2011

Realtid.se intervjuar Roger Akelius om jakten på skattesmitare, livet på Bahamas och bråket om hyreskön.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Sveriges mest kända skatteexpert, fastighetsmagnaten och miljardären Roger Akelius, har tagit sin tillflykt till skatteparadiset Bahamas. Men hävdar att det inte är av skatteskäl.

Tv:n har han gett bort till den lokala skolan – och han har inte lämnat ön på nära sex månader. I stället framträder bilden av ett behagligt tillbakadraget liv.

”Jag behöver inte låsa dörren på min ö. Och kan ställa cykeln olåst en vecka. Bahamas har färre sjukdomar än Thailand och är mindre korrumperat än Afrika”, sammanfattar han livet på paradisön.

På bilder poserar Akelius, en av Sveriges ”bad boys” i näringslivet, glatt framför kaktusblommor och på stranden.

I bakgrunden skymtar en golfbil fram för turer till affären och ett, för en miljardär, blygsamt strandhus.

Varje dag promenerar han barfota längs med öns kritvita stränder. Det blir en halvmil om dagen. Något som gjort att han minskat över 10 kilo i vikt.

”Jag paddlar också över en mil om dagen och badar mycket. Det finns stingrockor, delfiner, vit haj och kolibri”, skriver Roger Akelius och berättar att jobbet får komma till paradiset.

”Jag mottar ett tjugotal mejl per dag och har haft flera arbetsbesök här. Det är ett behagligt liv utan stress.”

ANNONS

Men trots det stillsamma livet väcker Roger Akelius fortfarande kontroverser. I veckan polisanmälde hyresgästföreningen Akelius Spar för att deras kunder får förtur på hyresbostäder.

”Barbro Engman passerade ett lågvattenmärke när hon polisanmälde oss som hyresvärd för en verksamhet som de själva haft i över femtio år”, kommenteras det bråket med.

Men trots boende i ett skatteparadis och den personliga börsportföljen inlagd i en stiftelse uppger Roger Akelius att han inte ”tänkt skatt sedan 1994”.

Skatteverket har nyligen träffat informationsutbytesavtal med bland annat Schweiz och andra skatteparadis. För att locka skattesmitare tillbaka till Sverige finns det också möjlighet att göra en så kallad frivillig rättelse av sin deklaration. Och därigenom minska risken för att bestraffas med skattetillägg.

Båda åtgärderna får hård kritik från Akelius:

”Det är ett populistiskt skådespel för folket. Det vore betydligt lönsammare att samköra register för att stoppa bidragsfusk, ta bort hundra generaldirektörer, rensa upp på Sida, ge ungdomar möjligheter att starta företag och en massa annat.”

När Akelius Skatt på 80-talet toppade bokhandlarnas topplistor stormade det kring Roger Akelius. Han har aldrig rört sig i miljardärskretsar kring Stureplan – men för sina tips om skatteplanering sågs han som samhällets fiende.

De senaste åren har stormarna framför allt gällt relationen till barnen. Roger Akelius har varit tydlig med att han vill ge bort huvuddelen av sin förmögenhet. Den finns numera i stiftelsen Akelius Foundation.

ANNONS

”Den har redan fått 99,5 % av mina tillgångar. Stiftelsen äger tio miljarder kronor. Ändamålet är att hjälpa små barn från trauma hela vägen fram till ett yrke. Både bolag och stiftelse kommer inte märka att jag passerat min bäst-före-dag.”

Numera kommenterar han inte sitt familjeliv. Och frågor om arvtagare till fastighetsimperiet samt relationen till barn och barnbarn möts med radiotystnad.

”Jag har en överenskommelse med mina barn att varken de eller jag ger information till pressen om vårt familjeliv.”

När hans dotter Anna-Maria Fuxén, som tidigare setts som en naturlig tronföljare till hans fastighetsimperium, fick sparken sa Roger Akelius till Expressen att ”det går inte att sitta på ett styrelsemöte och amma”.

Stämmer det?

”Jag har förstått att det är en mänsklig rättighet att offentligt få fläka ut bysten för att få tyst på en skrikande unge.

Jag tycker att det svenska systemet med mammaledighet för ammande grävmaskinister, ammande piloter är perfekt. För att ha tillräcklig erfarenhet är styrelseledamöter i privata företag sällan under 50+. Och vi kan inte amma hur gärna vi än försöker.”

Vad tror du är anledningen till att vi i Sverige har så få kvinnliga vd:ar och styrelseledamöter i börsbolagen?

ANNONS

– Vad är problemet ? Jag finner det enbart löjligt att ett byggföretag ska ha en jämställdhetsplan för att öka antalet kvinnliga grävmaskinister. Ett yrke som VD eller styrelseledamot är knappast något att eftersträva. Kvinnor går antagligen inte på så enkla grejor. Inte ens med extra sprutor testosteron.

Menar du att kvinnor är för smarta för att vara vd:ar?

”Ja, kvinnor är alltför kloka för att investera all sin tid för att bli utnämnd till VD, vilket ger ännu mer arbete. De kvinnor som verkligen vill offra sitt privatliv har inga problem att bli VD och styrelseledamöter. Dessa positiioner är i de bolag jag medverkar i inget hobbyarbete med goda middagar. En inkvoterad person blir enbart störande.”

Av hälsoskäl skyr Akelius numera grädde, vin och kolhydrater. Det blir i stället mycket grönsaker och mineralvatten.

När du tänker tillbaka på ditt liv, både inom affärslivet och privat- finns det saker du skulle ha velat gjort annorlunda?

”Med facit i hand är det en massa saker. Jag är inget föredöme. Särskilt när jag tagit mitt skepp i dåligt väder eller rest i skumma länder. Jag borde inte ha varit så naiv att jag trodde på min egen odödlighet. Jag har tjänat pengar, som jag nu är alltför gammal att konsumera.”

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
Spela klippet

Framtidens äldreboenden: Teknik, trygghet och trivsel

Äldreboenden och andra omsorgsfastigheter kommer att spela en allt större roll inom både samhällsstrukturen och fastighetsmarknaden. Med en snabbt åldrande befolkning ökar behovet av innovativa lösningar som möter de komplexa krav som dagens vård och omsorg ställer. Utformningen av framtidens äldreboenden handlar inte bara om praktiska funktioner utan också om att skapa miljöer som främjar […]