ABB:s resultat starkare än väntat, ny bolåneutmanare får grönt ljus och ”Zound kan bli värt 9–10 miljarder” - det är några av rubrikerna denna torsdagsmorgon.
ABB bättre än väntat
Mest läst i kategorin
ABB:s resultat starkare än väntat
BÖRS: Automationsjätten ABB redovisar ett fjärde kvartal i stort sett i linje med analytikernas förväntningar. Rörelseresultatet kom in något bättre än väntat på 584 miljoner dollar.
ABB föreslår en utdelning om 0,80 schweizerfranc, vilket innebär en höjning från 0,78 året innan. Analytiker hade räknat med 0,79 schweizerfranc.
I samband med rapporten lämnar ABB även nya finansiella mål och bekräftar samtidigt de mål för koncernen som aviserades i samband med avyttringen av affärsområdet Power Grids i december.
Bolaget satsar på medellång sikt att nå en operationell ebita-marginal på 15–19 procent för division Electrification, 12–16 procent för Industrial Automation, 14–18 procent för Motion och 13–17 procent Robotics & Discrete Automation.
Ny bolåneutmanare får grönt ljus
FINANS: Uppstickaren Hemma Bolån, med Klarnas tidigare ordförande Peter Sjunnesson som styrelseordförande, har säkrat ett färskt tillstånd från Finansinspektionen.
”Vi är glada att vara i mål med tillståndet, som är en viktig pusselbit för att komma framåt mot visionen att göra hemmalivet så billigt som möjligt för så många som möjligt, samtidigt som vi förändrar branschen till det bättre”, skriver marknadschefen Carl Jansson i ett mejl till Di Digital.
Det är däremot oklart när Hemma Bolån kommer att lansera sitt låneerbjudande på marknaden och hur villkoren ser ut.
Orförandeklubban i Hemma Bolån innehas av affärsängeln Peter Sjunnesson, som tidigare varit vd för de båda inkassojättarna Intrium Justitia och Lindorff samt ordförande i Klarnas styrelse under tillväxtåren 2007-2010.
Zalando visar styrka
BÖRS: Kinneviks e-handelsbolag Zalando rapporterar ett högre resultat och starkare tillväxt än väntat i det fjärde kvartalet.
Zalandos omsättning steg till 1.662 miljoner euro i kvartalet, att jämföra med väntade 1.647, enligt Bloomberg estimat. Försäljningstillväxten var 24,6 procent, mot väntade 23,5 procent.
Resultatmässig landade klädhandlarens justerade rörelseresultat på 118 miljoner euro, mot väntade 104 miljoner.
Vid 2023/2024 är Zalandos mål att vara ”startpunkten för mode” och nå en försäljning på 20 miljarder euro över bolagets plattformar.
Kinnevik äger 32 procent av aktierna i Zalando.
”Zound kan bli värt 9–10 miljarder”
FINANS: Som Realtid tidigare har rapporterat om så går hörlurs- och högtalarbolaget Zound Industries mot en försäljning eller notering på Nasdaq Stockholm under 2019.
Zound grundades 2008 och har vuxit med lönsamhet sedan dess. I fjol ökade man sin omsättning med 33 procent till 1,86 miljarder kronor.
Genom sina ägarbolag kontrollerar Tommy Jacobson cirka 25 procent av bolaget, enligt egen utsago. Som delägare säger sig Tommy Jacobson vilja vara kvar i flera år.
– Jag tror Zound kan bli värt 9-10 miljarder kronor inom tre-fem år, säger han till DI Digital.
Vita huset: Inget avtal efter toppmötet
POLITIK: Inget avtal har uppnåtts mellan Nordkoreas ledare Kim Jong-Un och USA:s president Donald Trump, uppger Vita huset, enligt AFP. Mötet mellan Trump och Kim har plötsligt kortats.
– Inget avtal har nåtts den här gången, men de respektive sidorna ser fram emot att mötas i framtiden, säger Vita husets pressekreterare Sarah Sanders i ett uttalande.
Estniska åklagare kan öppna separat förundersökning om Swedbank
BANK: Estlands polis utreder Swedbank för misstänkt penningtvätt. Utredningen sker i den förundersökning som redan pågår om Danske Bank.
– Om det behövs kan åklagare öppna en separat förundersökning om Swedbank, säger Olja Kivistik på den estländska åklagarmyndigheten till DN.
Rekordhögt antal beslag från EBM
EKOBROTT: Ekobrottsmyndighetens penningbeslag ökade enormt förra året, från 3 året innan till 49 stycken 2018. Det skriver Svenska Dagbladet.
I och med att lagen om penningtvättsbrott trädde i kraft 2014 fick Ekobrottsmyndigheten nya möjligheter att beslagta egendom som kunde kopplas till penningtvätt. Sedan dess har antalet beslut om penningbeslag legat på max fem om året. Men i fjol togs hela 49 penningbeslag.
Syftet med lagstiftningen var att sikta in sig på egendom som inte går att ta i men som representerar ett värde.
Statstik från Ekobrottsmyndigheten visar att 29 misstänkta personer åtalades för penningtvätt 2018. Varav dem lagfördes 20 personer för näringspenningtvätt vilket kan jämföras med två personer 2016.
Toppchefer har köpt aktier i Swedbank
BANK: Flera styrelseledamöter och toppchefer i Swedbank har köpt aktier i den egna banken i samband förra veckans stora ras på börsen, skriver Dagens industri. Men vd Birgitte Bonnessen är inte en av dem.
Bankens vice styrelseordförande Ulrika Francke köpte i onsdags i förra veckan 1 000 aktier på kurser runt 183 kronor per aktie.
Dagen därpå köpte Bo Johansson, vd för Swedbank Sjuhärad och styrelseledamot, också 1 000 aktier men kring ett värde av 168 kronor per aktie.
En närstående till Anna Mossberg, styrelseledamot, registrerade ett köp på 300 000 kronor, it-chefen Anders Ekedahl köpte för en kvarts miljon kronor och Ola Laurin, chef för vad banken kallar stora företag och institutioner, köpte för 419 000 kronor.
Svag krona pressar modehandelns marginaler
KONJUNKTUR: Förra året blev ännu ett tufft år för modehandeln. Både kläd- och skohandeln backade. Den svaga kronkursen bidrog till att pressa handlarnas marginaler ytterligare. Svensk Handels Stilanalys visar att den traditionella modehandeln trots god konjunktur går svagt i många europeiska länder.
Enligt Svensk Handels Stilindex, som mäter försäljningen i fysiska modebutiker och deras e-handel, minskade klädhandeln med 2,8 procent och skohandeln med 3,4 procent under helåret 2018. Avslutningen på året, som är modehandelns viktigaste månader, var trög och bidrog till att dra ned årssiffran.
Den svaga kronkursen har gett många modehandlare huvudbry under året. Butikerna köper ofta in varorna i euro eller dollar för att sedan sälja dem i kronor till svenska konsumenter. Därmed pressades marginalerna i branschen ytterligare.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.