Realtid

"Asien är en enorm disruptiv kraft"

På fredagen höll Anik Sen ett anförande på Grand Hôtel i Stockholm. Foto: David Gustavsson
admin
admin
Uppdaterad: 15 juni 2018Publicerad: 15 juni 2018

Kina gör gigantiska investeringar i innovation och hyser nu flest storbolag i världen. Västerländsk konkurrenskraft hotas – och särskilt illa ute är europeiska banker. "De har svårt att nå lönsamhet i dagens lågräntemiljö", säger Anik Sen, global equity-chef på amerikanska kapitalförvaltaren PineBridge Investments.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Anik Sen – global equity-chef på amerikanska kapitalförvaltaren PineBridge Investments – höll på fredagen ett anförande på Grand Hôtel i Stockholm. Han inledde med att jämföra världsmarknaden med Fotbolls-VM som startade på onsdagen.

– 65 procent av spelarna i Portugals och Schweiz landslag har sina rötter i andra länder. Och en av tre spelare, spelar i elitligor. Det är med andra ord en väldigt globaliserad sport som årligen generar 5 miljarder dollar. Dagens professionella fotboll speglar på det sättet världsekonomin som inte längre är nationellt bunden utan global på alla nivåer, sa Anik Sen och fortsatte:

– Men samtidigt händer det okonventionella saker i marknaden som vi aldrig har sett förut. Det tog nästan elva år för de amerikanska huspriserna att återhämta sig efter finanskrisen. Och nu har vi negativa räntor.

Hittills under 2018 har det dock skett en normalisering av marknaden, menar han. Det har de senaste åren skett en hälsosam nedgång på världens börser. Sverige ett av de länder som återhämtat sig bäst ekonomiskt efter finanskrisen 2008.

Samtidigt är bolagsvärderingarna oroväckande höga igen.

Anik Sen talade också om den snabba konvergensen som nu sker i tillverkningsindustrin globalt. Hård- och mjukvara samt innovativa techlösningar flyter samman. Utvecklingen är tydligast i Kina, som i dag har flest largecap-bolag globalt. Landet står också för en tredjedel av världens BNP, jämfört med USA som svarar för en fjärdedel. Kina är också snart ikapp i USA när det kommer till investeringar i forskning och utveckling, så kallad r&d (research & development).

– Landet gör enorma investeringar för att bli ledande på inom innovation och tillverkning, vilket hotar västerländsk konkurrenskraft. Asien är vårt investeringsfokus och den största disruptiva kraften globalt i dag, sa Anik Sen.

För att tackla hotet från Kina måste amerikanska och europeiska storbolag partna upp med mindre innovativa midcap-aktörer. Ingen kan göra allting längre, utan allt handlar om samarbete i dag, konstaterade Anik Sen.

ANNONS

Traditionella it-jättar som till exempel IBM och Microsoft behöver hitta partnerskap med innovativa, men ofta helt okända, mjukvarubolag. Motsvarande mantra gäller också för finansindustrin som måste ta draghjälp av fintech-aktörer.

– Dagens bolags- och aktievinnare hittar man inte i benchmark-segmentet, utan i midcap-sektorn, bland bolag som omsätter upp till som mest 15 miljoner dollar. Dessa företag återfinns främst inom industri- och techsektorn, i främst Europa och Asien. Men man måste samtidigt komma ihåg att det inte längre handlar så mycket om enskilda marknader, utan att välja delar av olika marknader, sa Anik Sen.

Han varnade samtidigt för att investera i den europeiska banksektorn som fortfarande inte återhämtat sig ordentligt sedan finanskrisen. 

– De måste öka sin lönsamhet, men det är svårt i dagens lågräntemiljö, sa han.

Tech och automatisering är därtill heta segment. Men även om utvecklingen på området går snabbt så manade han ändå till viss försiktighet.

76 procent av världens produktion är ännu inte helt automatiserad. Däremot hyllade han e-sportbranschen som växer i rekordfart och där reklamintäkterna haglar in.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS