Realtid

5 viktiga trender som påverkar hantering av skatter

5 viktiga trender som påverkar hantering av skatter
Lars Kirdan, rådgivare för offentlig sektor på SAS Institute. (Foto: Cloudberry Communications)
Realtid.se
Uppdaterad: 03 sep. 2024Publicerad: 03 sep. 2024

Ny lagstiftning, behovet av att göra fler datakällor tillgängliga för integration och kriminellas användning av AI är några exempel på hur skattehantering blir allt mer komplex. Den kanske största utmaningen för skattemyndigheter världen över är att rekrytera personal som kan bygga de it-, AI- och dataanalyslösningar som behövs. Det skriver Lars Kirdan, rådgivare för offentlig sektor på SAS Institute.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Att hantera skatter är komplext, även om det ”bara” handlar om att hantera dessa i Sverige. Om ett företag dessutom bedriver verksamhet i flera olika länder, med olika lagar och regler, kan det bli än mer komplext – likaså för skattemyndigheter i de olika länderna som behöver kontrollera företagen. Lägg därtill att en våg av förändringar leder till ett ännu större behov av anpassning av skattehanteringen. Det handlar till exempel om förändrad lagstiftning och behov av att motverka nya metoder för att undvika att betala skatt.

Det här påverkar såväl skattemyndigheter som företag och privatpersoner som betalar skatt. It-lösningar som inte är ändamålsenliga, i kombination med ökad komplexitet, gör hanteringen av skatter svårare för alla aktörer. Här är de fem viktigaste trenderna som påverkar hur skatter behöver hanteras och hur arbetet kan effektiviseras.

Trend 1 – Explosiv tillväxt för datadelning

Skattemyndigheter över hela världen jobbar för högtryck med att göra fler datakällor tillgängliga och att integrera dem. Ny lagstiftning, som EU-direktiven DAC7 och DAC8, gör allt fler datakällor tillgängliga. Detta innebär ett snabbt ökande behov av tekniklösningar och processer för datahantering. Det handlar till exempel om att hålla reda på olika id-begrepp. Hur ska man veta hur ett franskt eller tyskt id-begrepp ska kopplas till ett svenskt personnummer?

Trend 2 – Kriminella använder generativ AI

När nya tekniklösningar manifesterar sig är kriminella snabba med att utnyttja dem. Bedrägerier för att undvika att betala skatt är ett vanligt exempel på det. Det handlar till exempel om falska identiteter och inbetalningar, ibland till och med om falsk dokumentation hos myndigheter. Skattemyndigheter behöver skydda sig mot denna brottslighet. Ett sätt för dem är att själva använda generativ AI och avancerad dataanalys.

Trend 3 – Svårigheter med skatter i realtid

De flesta skattemyndigheter i världen har som mål att avsluta deklarationer så snabbt som möjligt, helst när de lämnas in online. Men datakällor som inte är integrerade samt komplexa bakgrundsprocesser är ett hinder, både för medborgare som deklarerar och för att skapa it-lösningar. I Sverige har man kommit ganska långt; för de flesta som har vanliga anställningar är hanteringen smidig. Men i många andra länder är det inte så.

ANNONS

Skattemyndigheter behöver generellt bli bättre på riskanalys i realtid när deklarationer lämnas in. Då kan målet ”rätt skatt direkt” uppnås. För att lyckas krävs smarta lösningar för datahantering, AI och avancerad dataanalys.

Trend 4 – Hitta svårförklarligt kapital

Kryptovalutor och transaktioner mellan länder ger kriminella möjligheter att undvika skatt. Detta gör att det blir viktigt för myndigheter att analysera svårförklarligt kapital, vilket är ett tecken på att någonting kan vara skumt. Sådana analyser kräver tillgång till relevanta data från flera källor. Lösningen är att använda AI och avancerad dataanalys för att upptäcka avvikelser.

Trend 5 – Rekryteringsutmaningar

Det står helt klart att skattemyndigheter behöver utveckla många nya och avancerade IT-lösningar. Men det är inte så lätt, eftersom det är svårt att rekrytera kompetent personal. Den viktigaste aktiviteten för att lyckas hantera skatter på ett bra sätt blir kanske att lyckas rekrytera rätt personal för att bygga och utveckla lösningarna.

Sammanfattningsvis kan vi konstatera att komplexiteten vad gäller skattehantering, för alla aktörer, ökar kontinuerligt. Smart användning av AI och dataanalys är de bästa lösningarna för att undvika att drunkna i en seg skattesoppa.

Lars Kirdan
Rådgivare för offentlig sektor på SAS Institute

Läs mer:
Expert: Inkomstskatten hämmar Sverige. Realtid
Så påverkas företagen av regeringens nya politik. Realtid
Skatteskon som klämmer för bolagen: ”Förändring i fel riktning”. Realtid

ANNONS
Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Realtid.se
Realtid.se
ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
Spela klippet

Svenskar rustar för ökat sparande inför ISK-reformen

När den sänkta skatten på investeringssparkonton (ISK) träder i kraft vid årsskiftet planerar många svenskar att öka sitt sparande. Fyra av tio svenskar planerar att öka sitt sparande – och särskilt stort intresse finns bland unga under 29 år. Hela sex av tio i den gruppen uppger att de vill spara mer, enligt en ny […]