Utgå från att alla har talang och leta efter den inom hela organisationen. Det rådet ger Sofie König på Stardust Consulting.
5 nycklar till framgångsrik talangutveckling
Mest läst i kategorin
För många företag idag är bristen på talang den enskilt största tillväxthämmande faktorn. Trots detta saknar de allra flesta företag strategier för långsiktig talangutveckling och kompetensförsörjning.
Och bristen på talang kommer bara att bli ännu värre. Bara inom IT-sektorn kommer exempelvis 60 000 ingenjörer saknas 2030. Lägg där till lärarbrist, och talangbristen inom sjukvården exempelvis. Hög tid alltså att börja arbeta mer strategiskt med företagets talangutveckling.
Det finns en hel del forskning på området talang- och kompetensutveckling och hittills är alla forskare överens om att framgång och topprestation i första hand är någonting som utvecklas genom goda träningsmöjligheter. Och så behövs naturligtvis ett eget engagemang, nyfikenhet och motivation till att utvecklas.
När det gäller all träning är det extra viktigt att kvaliteten som erbjuds är hög och att man får återkoppling på sin träning.
Här kommer 5 nycklar till framgångsrik talangutveckling.
1. Utgå från att alla har talang. Leta efter talang i hela organisationen och på många olika nivåer. Inget företag kommer att ha råd att bara satsa på en liten klick högpresterare. Leta efter motiverade medarbetare med eget driv och nyfikenhet.
2. Tänk utifrån och in – det vill säga låt de som arbetar närmast ”marknaden och kunden” identifiera de medarbetare som man bedömer har potential och talang. De brukar oftast ha rätt. Börja inte med en talangdefinition på personalavdelningen. Det är att tänka inifrån och ut och tar oftast alldeles för lång tid och fel kriterier kommer fram.
3. Utsätt motiverade medarbetare för olika typer av ”träningsprogram” det vill säga arbetsrotation, praktikplatser, projektarbeten, jobbskuggning, specialuppgifter, utbyte med kundföretag eller andra kreativa idéer. 80 procent i den befintliga rollen, 15 procent internt och 5 procent extern utbildning. Då blir fokus på utvecklingen den rätta och kostnaderna lägre.
4. Rätt ledare med ett coachande och uppmuntrande förhållningssätt till medarbetarna kan vara skillnaden på ett framgångsrikt och ett medelmåttigt företag. Rätt ledarskap säkerställer att drivna medarbetare får de rätta träningsförutsättningarna att utvecklas till talanger.
5. De företag som är bäst på att tänka strategiskt när det gäller talangutveckling är de som blir framtidens vinnarföretag.
Hur arbetar ni med er talangutveckling?
Sofie König har en magisterexamen i ekonomi och har arbetat med marknadsföring inom många stora företag, som SAS, Kanal 5 och Telia. Hon är en av grundarna till eWork och har mångårig erfarenhet i frågor som rör marknadspositionering, företagskultur, arbetsgivarvarumärke och målstyrning från framför allt snabbväxande och innovativa tillväxtbolag inom branscher som online marknadsföring, retail, Business Intelligence och konsultbranschen. I dag arbetar Sofie med Talent Management på Stardust Consulting.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.