Realtid

28 juni målet för jättenoteringen av Traton

Olof Swahnberg
Uppdaterad: 14 juni 2019Publicerad: 14 juni 2019

Traton väntas noteras 28 juni, Amerikanska advokater förbereder stämning mot Swedbank och FI försvarar amorteringskraven. Det är några av rubrikerna i fredagens nyhetssvep.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Traton väntas noteras 28 juni
Volkswagens lastbilsbolag Traton, där Scania ingår, väntas ha den 28 juni som första handelsdag som separat börsnoterat bolag. Priset i Volkswagens erbjudande om aktier i Traton inför noteringen i Frankfurt och Stockholm kommer att ligga i intervallet 27-33 euro per aktie, skriver Volkswagen i ett pressmeddelande.
Priset motsvarar en värdering av hela Traton om 13,5-16,5 miljarder euro, enligt Bloomberg News beräkning, skriver Nyhetsbyrån Direkt. Det motsvarar cirka 145-177 miljarder kronor.
Erbjudandet kommer att bestå av 50 miljoner aktier med möjlig övertilldelning om ytterligare 7,5 miljoner. Erbjudandet att teckna aktier kommer att löpa från den 17 juni till den 27 juni.
Traton består av Scania och MAN samt en mindre verksamhet i Brasilien.
 

Amerikanska advokater förbereder stämning mot Swedbank
Åtminstone tre amerikanska advokatbyråer undersöker för närvarande möjligheterna att stämma Swedbank på investerares vägnar. Det skriver Dagens Industri som hänvisar till danska Finanswatch.
Investerare som förlorat pengar på Swedbanks aktieras väntas hävda rätt till ersättning eftersom raset kommer efter misstankar om oegentligheter och penningtvätt.
Swedbank har både många och stora utländska aktieägare och i USA handlas aktien med så kallade American Depositary Receipts, ADR.
Swedbank säger till Finanswatch att man för en dialog med de myndigheter som undersöker banken men är i övrigt sparsmakade med kommentarer.
”Vi spekulerar inte i juridiska angelägenheter”, säger Swedbanks presschef Unni Jerndal till Finanswatch.
Enligt tidningens uppgifter är det advokatbyråerna Bragar Eagal & Squire samt Wolf Popper som ställt in siktet på Swedbank. Sedan tidigare har advokatbyrån Levi & Korsinsky sagt sig söka efter investerare med klagomål mot den svenska storbanken.

FI försvarar amorteringskraven
Finansinspektio­nens generaldirektör Erik Thedéen och chefsekonom Henrik Braconier försvarar amorteringskraven, enligt en artikel på DN Debatt.
FI:s rapport till regeringen visar att hushållens skulder nu växer i långsammare takt och att andelen unga som är nya bolånetagare är högre i dag än åren innan amorteringskraven infördes, både i riket och i Stockholm. “Unga har alltså inte blivit utestängda, vilket ibland påstås”, skriver de.
Finansministern: Hushållen behöver en annan amorteringskultur
Hushållen behöver amortera mer. På den punkten är finansminister Magdalena Andersson överens med EU, som larmat om att Sverige sticker ut internationellt med låg amorteringstakt, skriver Nyhetsbyrån Direkt.
– Vi behöver en annan amorteringskultur, säger hon.
Inom EU är det normalt att ett lån måste betalas inom 20 år.

Vattenfall tar grönt obligationslån på 500 miljoner euro
Vattenfall tar ett sjuårigt så kallat grönt obligaionslån på 500 miljoner euro, cirka 5,4 miljarder kronor med syftet att finansiera mer gröna satsningar, skriver TT.
Obligationen är den första som Vattenfall emitterar på tio år och det är samtidigt den första gröna obligationen som bolaget har givit ut, enligt TT.
Pengarna ska gå bland annat till förnybar energi och infrastruktur relaterad till det samt elektrifiering av transporter och värme.

Nedgång väntas för svensk inflation
KPIF-inflationen i Sverige väntas ha sjunkit till 1,9 procent i maj från 2,0 proccent i april, enligt Infront Datas prognosenkät, skriver Nyhetsbyrån Direkt,
Exklusive energi spås KPIF ha sjunkit till 1,5 procent i maj från 1,6 procent i april.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Olof Swahnberg
Olof Swahnberg
ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
Spela klippet

De spås bli vinnande aktier under 2025

Efter ett utmanande år för biltillverkare ser 2025 desto ljusare ut för fordonssektorn, åtminstone om du frågar Deutsche Bank. Storbanken pekar nämligen ut Tesla och svenska Autoliv (börskurs Autoliv) som nyckelaktier att satsa på. Deutsche Banks analytiker ser särskilt positivt på Teslas position inom självkörande teknik, som väntas bli en avgörande konkurrensfördel under 2025. Missa […]