Realtid

24 000 företag har utestående anstånd på knappt 45 miljarder kronor

24 000 företag har utestående anstånd på knappt 45 miljarder kronor
Camilla Jonsson
Camilla Jonsson
Uppdaterad: 31 aug. 2023Publicerad: 31 aug. 2023

I dag har drygt 24 000 företag utestående anstånd på knappt 45 miljarder kronor. Handel, tillverkning samt hotell och restaurang är de branscher som har de största anstånden beloppsmässigt. Totalt har Skatteverket beviljat anstånd till drygt 62 000 företag. Det framgår av ett pressmeddelande.

ANNONS
ANNONS

Sedan den 30 mars 2020 kan företag ansöka om tillfälligt anstånd med betalning av skatter och avgifter. Tillfälligt anstånd infördes för att underlätta för företag som drabbades ekonomiskt av effekterna av coronapandemin. Anståndet gör det möjligt för företag att skjuta upp sina skattebetalningar av moms och arbetsgivaravgifter.
För att finansiera ett visst skattebortfall ska företagen betala kostnadsränta, i dagsläget 5 procent, och anståndsavgift på anståndsbeloppet.

Den 12 september 2023 är så långt ett anstånd kan beviljas för det första året avseende företag med månads- och kvartalsredovisning. Det innebär att sista dagen att ansöka om ett tillfälligt anstånd för dessa företag, med månads och kvartalsredovisning, är den 11 september 2023. Därefter kan Skatteverket enbart bevilja förlängningar av befintliga anstånd.

Skatteverket kan återkalla en beviljad avbetalningsplan om företagets skatter och avgifter har lämnats till Kronofogdemyndigheten för indrivning. Om en avbetalningsplan återkallas måste företaget betala tillbaka hela anståndsbeloppet på en gång. I dagsläget har Skatteverket återkallat avbetalningsplaner för lite drygt 450 företag.

–Redan nu kan vi se att vissa företag inte kan betala sina anstånd, de får sin skatteskuld överlämnad för indrivning till Kronofogdemyndigheten. I förlängningen riskerar de att försättas i konkurs, säger Tomas Envall, sektionschef på Skatteverket.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS