Realtid

Borg spår massarbetslöshet

administrator
administrator
Uppdaterad: 01 apr. 2009Publicerad: 01 apr. 2009

Finansminister Anders Borg spår att arbetslösheten ökar till nästan 12 procent 2011.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Sveriges BNP sjunker med 4,2 procent i år, enligt Anders Borgs nya bedömning. Nästa år ökar BNP med 0,2 procent. 2011 stiger BNP med 2,4 procent och 2012 blir det plus 4,0 procent.

– Den ekonomiska politiken ställs inför mycket stora utmaningar. men inriktningen är tydlig. Krisen ska mötas samtidigt som vi ska värna de offentliga finanserna, säger Anders Borg.

– Slår Borgs prognos om arbetslösheten in hamnar vi på de höga arbetslöshetsnivåer vi hade i början av 1990-talet, säger Arbetsförmedlingens prognoschef Tord Strannefors till TT.

Sätter att beräkna arbetslösheten gjordes om för två år sedan och nu ingår även heltidsstuderande som aktivt söker jobb i statistiken.

– Räknar man in de nya beräkningsgrunderna är 12 procents arbetslöshet nog i nivå med arbetslösheten på 8,7 procent 1993, säger Tord Strannefors.

– Vi ser nu en kollaps i världsekonomin och nu krävs en offensiv svensk arbetsmarknadspolitik och en offensiv ekonomisk politik.

I slutet av januari spådde regeringen att BNP skulle falla med försiktiga 0,8 procent i år för att sedan vända uppåt. BNP-ökningen skulle bli 1,5 procent 2010 och 3,0 procent 2011. I budgetpropositionen i september förra året trodde regeringen att BNP skulle växa med 1,3 procent i år.

Arbetslösheten skulle toppa på 8,5 procent nästa år, trodde regeringen i januari.

ANNONS

I den nya prognosen gör regeringen en mycket dyster bedömning av utsikterna i den svenska ekonomin. Det innebär också att de offentliga finanserna försämras kraftigt och kommer att visa underskott fram till 2012. Under 2010 och 2011 blir underskotten över 3 procent, spår regeringen.

Regeringen räknar med att konjunktursvackan slår hårt mot sysselsättningen, som kommer att falla med nästan 320 000 personer under perioden 2008-2011.

Arbetslösheten beräknas landa på 8,9 procent i år, 11,1 procent nästa år och 11,7 procent 2011 och vända neråt till 11,3 procent 2012, enligt regeringens bedömning.

Regeringen räknar också
med att det blir deflation i år, det vill säga prisfall, Priserna, mätt som konsumentprisindex, kommer att minska med 0,4 procent. Nästa år vänder de uppåt och ökar med 0,3 procent, året efter med 0,8 procent och 2012 med 1,5 procent, även då alltså klart under Riksbankens inflationsmål på 2,0 procent.

Robert Bergqvist, chefekonom på SEB, är förvånad över att finansministern inte presenterar nya stimulansåtgärder i samband med dagens kraftiga prognosjusteringar.

– Tyvärr är det här en ganska realistisk bedömning av det svåra läge som svensk ekonomi befinner sig i. Det förvånar mig att Borg målar upp ett sådant här scenario, utan att verka vara villig att spendera mer pengar, säger Bergqvist.

Han ser framför sig ett läge där regeringen måste göra avsteg från det långsiktiga målet om överskott i statsfinanserna och bortse från utgiftstaket.

En allmän sänkning av arbetsgivaravgifterna, stöd till kommunsektorn och till de hushåll och företag som har det svårast i recessionen är vad Bergqvist förväntar sig.

ANNONS

– Det kommer att komma, säger han.

Regeringen räknar även med att hushållens konsumtion dämpas av låga börskurser, lägre bostadspriser och en allt svagare arbetsmarknad. Den svenska exporten drabbas hårt av fallande efterfrågan från omvärlden och investeringarna minskar både i år och nästa år.

Borg gör också bedömningen att utrymmet för ofinansierade reformer är ”mycket begränsade”, men han konstaterar också att utrymmet för stabiliseringspolitiska åtgärder ska prövas löpande.

I tisdags gjorde statliga Konjunkturinstitutet bedömningen att BNP sjunker med 3,9 procent i år och att arbetslösheten stiger till 10,7 procent nästa år.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
Spela klippet

Svenskar rustar för ökat sparande inför ISK-reformen

När den sänkta skatten på investeringssparkonton (ISK) träder i kraft vid årsskiftet planerar många svenskar att öka sitt sparande. Fyra av tio svenskar planerar att öka sitt sparande – och särskilt stort intresse finns bland unga under 29 år. Hela sex av tio i den gruppen uppger att de vill spara mer, enligt en ny […]