Redeye, som själva hävdar att företaget är "Sveriges enda oberoende analysföretag", ifrågasätts för sin så kallade analysgaranti.
Blåögt av Redeye?
Mest läst i kategorin
Redeye analyserar noterade små- och mellanstora bolag på uppdrag av bolagen själva.
Tjänsten kallas analysgaranti och går ut på att bolagen beställer en analys och själva betalar för den. Enligt Anders Brenner, vd för Redeye, står analysgarantin för cirka 15 procent av bolagets intäkter. Redeye är ensam i Sverige om att erbjuda denna typ av tjänst.
Kan ni verkligen hävda att ni är ett oberoende analysföretag när ni gör analyser som företagen betalar?
– Absolut, vi är helt oberoende, i den mening att vi inte har någon kapitalförvaltning eller mäkleri. Vi granskar de företag som betalar för analysen med samma kritiska ögon som när vi granskar övriga bolag, säger Anders Brenner.
Ni har själva hävdat att analytiker på till exempel banker inte är oberoende på grund av att banken samtidigt har en corporate finance-avdelning som i många fall gör affärer med de företag som analyseras. Är inte detta ett ännu starkare beroendeförhållande?
– Analyserna inom vårt koncept analysgaranti är per definition inte oberoende, men det påverkar inte den bedömning vi gör av företaget. Dessutom är vi väldigt tydliga med att det just handlar om en analys som företaget har beställt. När det gäller analytiker på banker så finns risken att beroendeförhållandet är dolt.
Kan denna typ av analyser leda till att er ställning som oberoende analysföretag börjar ifrågasättas?
– Det är väldigt viktigt för oss att vårt oberoende inte ifrågasätts. Därför har vi också sagt att vi genomför en pågående analys och går ut med den, även om företaget under ett senare skede skulle vilja bryta kontraktet.
Men institutionella investerare som Realtid.se talat med är skeptiska till tjänsten analysgaranti.
– Jag har svårt att tro att en analytiker som fått betalt av det företag som granskas kommer fram till att företaget är väldigt dåligt. Det blir nog inga jättestarka åsikter i sådana fall och resultatet av analysen riskerar att bli ”mainstream”, säger Johan Ståhl, ansvarig förvaltare av Carnegie småbolagsfond
– Säg att analysföretaget har tio bolag som köpt tjänsten och att inget av dessa får positiva omdömen. Skulle ett elfte företag vara intresserat av att köpa en analys? Det kan man ju diskutera, säger Johan Ståhl.
Bengt Söderberg, förvaltare av Kaupthing småbolagsfond, tycker att det faktum att företagen själva betalar för analysen är ”besvärande”.
– En analys måste ju vara helt och fullt oberoende för att åtnjuta trovärdighet. Och visst skulle man kunna tänka sig att denna del av verksamheten skulle kunna påverka analysföretagets anseende. Man skulle kunna dra en parallell med revisionsfirmor som ska granska företag men som samtidigt tar konsultuppdrag vid sidan om.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.