Realtid

Bistert investeringsklimat för entreprenörer: ”Besvärligt just nu”

"Mindre startups som kanske fortfarande inte har några produkter helt färdiga eller på annat sätt har lång väg kvar till att tjäna pengar, ja där är det mer besvärligt just nu", säger Micael Gustafsson.
Anders Frick
Uppdaterad: 16 sep. 2022Publicerad: 16 sep. 2022

Osäkerheten kring det ekonomiska läget har fått investerarna att dra öronen åt sig. Det är nästan bara bolag med positivt kassaflöde som kan räkna med kapitalinjektioner från riskkapitalister – det säger en startupveteran till Realtid.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det ekonomiska läget i världen har gjort att startupbolag fått det allt svårare att attrahera investeringar för utveckling och expansion. Det berättar åtskilliga bolagsrepresentanter som Realtid har varit i kontakt med. En av dem är serieentreprenören Micael Gustafsson, som tidigare drev innovationsorganisationen Cluster55, som hjälpte skånska startupföretag med internationella kontakter.

– Investeringsklimatet just nu är besvärligt för alla bolag som inte är kassaflödespositiva. Numera är den första frågan från potentiella investerare om man är kassaflödespositiv, eller hur lång tid det tar att bli det. Och om svaret är tre månader eller mer så är man inte längre på investeringsradarn för de som har pengar att investera just nu, säger Micael Gustafsson till Realtid.

Numera driver han själv en startup med namnet Learning to sleep som börsnoterades i vintras men som sedan dess har sett aktien dala från introduktionskursen på 5,90 kronor till dagsaktuella 37 öre per aktie. I augusti lämnade Micael Gustafsson vd-posten och jobbar nu på konsultbasis.

I veckan har han varit på plats i Köpenhamn för det årliga startupevenemanget TechBBQ, som lockar tusentals entreprenörer, riskkapitalister och andra aktörer i innovationssystemet.

Enligt Micael Gustafsson började nedgången i investeringsklimatet i våras, och det har fortfarande inte vänt.

– USA ligger lite före och vi såg att där investeringar inom vårt område, digital hälsa, gick ner med mer än 50 procent under det första kvartalet i år. Istället satsar investerarna på större och mer etablerade bolag, eller åtminstone bolag som är kassaflödespositiva. Mindre startups som kanske fortfarande inte har några produkter helt färdiga eller på annat sätt har lång väg kvar till att tjäna pengar, ja där är det mer besvärligt just nu, säger Micael Gustafsson.

Hur går affärerna för Learning to sleep?
– Vi släppte en Q2-rapport för ett tag sedan och den var inte fantastisk. Vi drabbades av lite nedgång tack vare höjda patientavgifter i april i Region Stockholm och såklart har Ukraina påverkat oss, men i juni kom vi tillbaka till bra nivåer igen, och nu är hela fokus på att bli kassaflödespositiva så snabbt det går, säger Micael Gustafsson.

 

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS