Realtid

Biskop till attack mot gruvetablering i Jokkmokk: ”Inte andligt hållbar”

Antje Jackelén, Gallók, Sven Otto Littroin, Beowulf Mining
Vem betalar priset för en ny gruva i Gállok? Det frågar sig ärkebiskop Antje Jackelén i ett öppet brev. Tidigare arbetsmarknadsministern Sven Otto Littorin, ordförande i Beowulf Mining, har kontaktat ärkebiskopen och bett (sic!) om ett möte.
Anders Frick
Uppdaterad: 01 feb. 2022Publicerad: 01 feb. 2022

Ärkebiskop Antje Jackelén går till attack mot etableringen av en ny gruva utanför Jokkmokk. Den tidigare arbetsmarknadsministern Sven Otto Littorin, ordförande i Beowulf Mining, ger dock svar på tal.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Vem betalar priset för en ny gruva i Gállok? Det frågar sig ärkebiskop Antje Jackelén och Åsa Nyström, biskop i Luleå stift, i ett öppet brev till statsministern, näringsministern, kulturministern och miljöministern. Bakgrunden är en planerad gruvetablering i Gállok, Kallak, utanför Jokkmokk.

”Gruvetableringen i Gállok är inte existentiellt och andligt hållbar”, skriver biskoparna och menar att gruvan kräver stora offentliga investeringar samt vållar betydande ekologiska, ekonomiska, sociala och existentiella hållbarhetsförluster. Samebyordföranden Jan Erik Länta hoppas också på nej och tror att fighten om Kallakgruvan blir en het valrörelsefråga.

Nu har tidigare den arbetsmarknadsministern Sven Otto Littorin, ordförande i Beowulf Mining, kontaktat ärkebiskopen och bett (sic!) om ett möte.

”Innan Du lånat Din och Svenska Kyrkans auktoritet till den ena sidan i en känslig och konfliktfylld fråga hade jag, både som ordförande för Beowulf Mining och som enskild medlem i Svenska Kyrkan, önskat att Du samtalat med oss för att också få vår bild över frågan och framtiden”, skriver Sven Otto Littorin till ärkebiskopen.

Samtidigt passar Littorin på att betona att Beowulf Mining visst kan bryta malm på ett sätt som är hållbart för både miljö och samhälle.

”Beowulf Mining är ett ungt bolag. Vi sitter inte fast i gammal teknologi eller gammal infrastruktur. Tvärtom kan vi, om koncessionen beviljas, göra allt vi kan för att skapa en hållbar gruvverksamhet i världsklass, både för att se till att det finns järn för den gröna järn- och stålproduktion som nu planeras i Norrland, och för att skapa förutsättningar för hundratals nya och uthålliga jobb i Jokkmokk; en kommun hårt drabbad av utflyttning och ekonomiska motgångar”, skriver Sven Otto Littorin.

Senast Sven Otto Littorin bråkade med en ärkebiskop var 1997, då han skrev en av de motioner som ändrade partistämman och därmed Moderaternas linje i frågan om kyrkans förhållande till staten.

Ärendet har legat på regeringens bord i snart fem år, och enligt näringsminister Karl-Petter Thorwaldsson kommer beslutet om gruvbrytning efter första veckan i februari.

ANNONS

Fotnot: Även miljöaktivisten Greta Thunberg har nyligen tagit ställning mot gruvan, och uppmanat sina 14 miljoner följare på Instagram och 5 miljoner följare på Twitter att skriva under namninsamlingen ”För levande kultur och ren natur i ett gruvfritt Jokkmokk”, som den lokala aktivisten och fotografen Tor Lennart Tuorda ska överlämna till näringsministern.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Anders Frick
Anders Frick
ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
Spela klippet

Europas växande energikris – vår nya vardag?

Europas energikris visar inga tecken på att lätta och de stora prisskillnaderna mellan sommar och vinter kan bli ett bestående inslag i européernas vardag. Den gröna omställningen har hittills inte kunnat leverera den stabilitet som energimarknaden kräver. Ett grundläggande problem är det fortsatta beroendet av naturgas, särskilt under vintermånaderna när behovet är som störst och […]