Realtid

Bill Browder har inte gett upp om Storbritannien och Sverige

"Sveriges strategi har hittills varit att inte reta den ryska björnen, att hålla ned huvudet och hoppas på att ingenting dåligt händer. Många andra länder har haft samma attityd. Vilket gett Putin en falsk tro på att han kan göra vad han vill – och det var så han hamnade i Ukraina," säger Bill Browder till Realtid. Foto (montage): TT
Annelie Östlund
Uppdaterad: 25 apr. 2022Publicerad: 25 apr. 2022

Storbritannien och Sverige har inte utrett penningströmmarna med koppling till Magnitskij-fallet. Men Putins anfallskrig mot Ukraina har skapat en ny spelplan. ”Vi planerar en offensiv”, säger penningtvättsjägaren Bill Browder som vill att myndigheter i båda länderna öppnar upp förundersökningar. Det kan få konsekvenser för svenska banker, däribland Swedbank.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

– Rättsväsenden och regeringar har fått en helt annan attityd vad gäller penningtvätt med koppling till Ryssland. Nu plötsligt förstår alla att detta är Putins blodspengar och alla vill veta var de pengarna är.

Bill Browder, grundare och vd för investmentbolaget Hermitage Capital, pratar med mig via länk från sitt hem i London. Han ser allvarlig och en smula trött ut. Intervjuerna med de stora mediedrakarna har avlöst varandra sedan Vladimir Putin inledde sitt anfallskrig mot Ukraina.

Journalisterna frågar Browder vad det är som driver Putin – och vad som eventuellt skulle kunna stoppa Rysslands sittande president. Man antar att mannen som i början av 2000-talet var Rysslands största utländska investerare, och som det senaste decenniet tillhört Putins mest frispråkiga fiender, borde veta.

Journalisterna frågar också hur det är att leva under ständigt dödshot – att inte vara säker i något land. Det framgår annars med all önskvärd tydlighet av Browders nyss publicerade bok, Freezing Order – ”en sann berättelse om penningtvätt, mord och att överleva Vladimir Putins vrede” – enligt beskrivningen.

Att boken publicerats samtidigt som Putins krigsmaskin mejar ned byar, städer och urskillningslöst dödar civila i Ukraina, har inte gjort den mindre angelägen.

Och samtidigt som kriget är en oöverblickbar mänsklig tragedi, har det gett en helt ny tyngd till det budskap som Bill Browder predikat de senaste tio åren: korruptionen i Ryssland måste avslöjas och västländerna sätta sökljus på penningtvätten som Putins entourage satt i system.

Fram till och med den 24 februari i år har Browder många gånger talat för döva öron.

– Det är nästan så att brottsbekämpande myndigheter aktivt har försökt att motarbeta oss, säger han.

ANNONS

Sedan mer än ett decennium ägnar sig han och analytikerna på Hermitage Capital Management åt att spåra pengar som stulits i Ryssland och som sedan passerat via västvärldens banker – däribland Swedbank, Nordea, Handelsbanken och Danske Bank. Det rör sig om mångmiljardbelopp – pengar som finansierat ett liv i obeskrivlig lyx för ett fåtal, däribland Putins närmaste familj.

Men samtidigt som Hermitage lämnat in mycket detaljerade uppgifter om misstänkt penningtvätt till rättsvårdande myndigheter i olika länder har gensvaret många gånger varit svalt.

Och två länder utmärker sig – Storbritannien och Sverige.

Avslöjar penningtvättshärvor

Bill Browder och analytikerna på Hermitage Capital Management hade en central roll när det gäller avslöjandet av Danske Banks penningtvättshärva.

Så central att Swedbanks dåvarande vd Birgitte Bonnesen besökte Browder i London – enligt den senare för att undersöka om Swedbank stod näst på tur, och för att klargöra att någon penningtvätt inte fanns i ”hennes” bank.

–Hon var tydlig med att Swedbank inte hade problem med penningtvätt – att det var därför de var här – för att berätta det. Och hon var väldigt övertygande.

Kort därefter tog SVT kontakt med Browders team. En del av den efterföljande granskningen finns sammanfattad i en anmälan som Hermitage sedermera lämnade in till bland andra Ekobrottsmyndigheten, Finanspolisen, Riksåklagare Petra Lundh och dåvarande finansmarknadsminister Per Bolund.

ANNONS

Anmälan innehåller information om hur pengar från konton med koppling till ett skattebedrägeri i Ryssland – enligt Hermitage totalt 176 miljoner dollar – betalats ut till konton i Swedbank, och då framför allt dotterbankerna i Estland, Lettland och Litauen.

Bedrägeriet avslöjades 2007 av skattejuristen Sergej Magnitskij som fann att totalt 230 miljoner dollar som Hermitage Capital betalat i skatt, hade stulits från ryska staten av kriminella. Men istället för att de skyldiga ställdes inför rätta, anklagades Magnitskij själv för stölden. Han greps, torterades och avled i sin cell efter 358 dagar.

Senare – tack vare den så kallade Panama-läckan – har Hermitage kunnat visa att en del av dessa pengar har gått till cellisten Sergej Roldugin som beskrivits som Putins bästa vän och personliga bank.

– Vad Panama-dokumenten visade var att Sergej Roldugin – den här cellisten – hade samlat på sig 2 miljarder dollar från ryska oligarker, ryska statliga banker och andra institutioner. Så det gör honom till den rikaste musikern i världen. Och den rikaste cellisten i världen med en faktor på 150 gånger, säger Bill Browder i en intervju med Times Radio, och fortsätter:

– Och den uppenbara frågan är – varför får den här cellisten alla dessa pengar? Och svaret är – den här cellisten är Putins bästa vän från barndomen. Han är gudfar till Putins dotter. Han introducerade Putin för hans första fru.

Det finns inga dokument som bevisar att Sergej Roldugins agerar bank åt Vladmir Putin.

– Men jag tror alla, inklusive alla i regeringen som har sanktionerat den här Roldugin, har kommit att acceptera att han är (…) någon som Putin förlitar sig på när det gäller att förvara hans pengar, säger Browder i intervjun med Times Radio.

Hermitage har också kommit över data som pekar på att en av de kontoinnehavare på Swedbank som mottagit mest pengar från bankkonton med koppling till ovan nämnda skattebedrägeri (totalt 35 miljoner dollar enligt anmälan), har koppling till Dmitry Klyuev – ryssen som misstänks ha varit hjärnan bakom upplägget.

ANNONS

Det rör sig om Esterson Enterprises S.A registrerat på Nevis, en liten ö i Västindien som till ytan är mindre än Sveriges nionde största ö Fårö, som skiljs från Gotland av Fårösund.

Esterson Enterprises ska enligt Hermitages uppgifter bland annat ha mottagit mångmiljonbelopp från Altem Invest Limited registrerat på Brittiska Jungfruöarna. Altems konto ska i sin tur kontrolleras av Dmitry Klyuev som sedan 2014 befinner sig på amerikanska OFAC:s sanktionslista (Office of Foreign Assets Control).

”Förundersökning inleds inte”

Men trots uppgifter som tyder på att personer som var involverade i Magnitskij-fallet har slussat pengar via Swedbank, har någon förundersökning rörande penningtvätt inte öppnats i Sverige.

– Resultatet av vår anmälan ser du i det dokument vi mejlade.

Dokumentet som Browder hänvisar till kommer ursprungligen från svenska Ekobrottsmyndigheten. Misstankar om penninghäleri och grovt penninghäleri under åren 2006 till och med 2012 fyller sexton A4-sidor. Efter varje misstänkt brott har kammaråklagare Per Håkan Larsson noterat ”förundersökning inleds inte”.

Motiveringen är att ”den anmälda gärningen är preskriberad”.

– Argumentet att brottet är preskriberat håller inte. Det hade hållit om det bara rört sig om ett enskilt brott, men eftersom det rör sig om ett ”criminal enterprise” så är preskriptionstiden mycket längre. De kom upp med en ursäkt för att kunna spola ned caset i toaletten, hävdar Bill Browder och fortsätter:

ANNONS

– Jag är säker på att det var ett politiskt beslut. Sveriges strategi har hittills varit att inte reta den ryska björnen, att hålla ned huvudet och hoppas på att ingenting dåligt händer. Många andra länder har haft samma attityd. Vilket gett Putin en falsk tro på att han kan göra vad han vill – och det var så han hamnade i Ukraina.

Sverige är inte ensamt om att ha underlåtit att utreda misstänkt penningtvätt med koppling till Magnitskij-fallet.

– Den största andelen av de 230 miljoner dollarna hamnade i Storbritannien. Och sex gånger har vi försökt få brittiska myndigheter att öppna förundersökning om penningtvätt – men fått nej.

Senare har Jon Benton, chef för en antikorruptionsenhet vid Storbritanniens svar på FBI, gått ut i brittisk media och berättat att de faktiskt öppnade en utredning. Men blev beordrade av en ”högre tjänsteman från utrikesdepartementet” att stoppa den.

Samtidigt har en lång rad länder, däribland USA, Frankrike, Schweiz, Luxemburg, Spanien, Polen, Estland, Lettland och Litauen, öppnat upp förundersökningar om penningtvätt efter Hermitages anmälningar.

Bland de länder som frusit bankkonton och andra tillgångar med koppling till Magnitskij-fallet finns USA, Frankrike, Luxemburg och Monaco.

Men Bill Browder har inte gett upp om Storbritannien och Sverige.

– Attityderna har förändrats och nu planerar vi en ny offensiv i Storbritannien – ett nytt försök att få brittiska myndigheter att öppna upp en förundersökning.

ANNONS

Och Sverige?
– Vi kommer att återkomma till Sverige också.

Rör det sig om samma uppgifter som tidigare eller har ni mer?
– Eftersom Hermitage klassas som brottsoffer i samband med de förundersökningar som gjorts – och görs – i andra länder har vi rätt att ta del av myndigheternas utredningar. Exempelvis uppgifter om bankkonton och transaktioner mellan banker. Vi samlar på oss nya data hela tiden.

Vilken roll spelar det att banker, regeringar och rättsvårdande myndigheter i väst inte agerat mer och tidigare när det gäller att spåra och frysa Putins pengar?
– Pengar har varit ett smörjmedel som möjliggjort Putins brott i den politiska sfären och i myndighetssfären. De möjliggörare i väst som hjälpt till med penningtvätt är medskyldiga.

 

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Spela klippet

Svenskar rustar för ökat sparande inför ISK-reformen

När den sänkta skatten på investeringssparkonton (ISK) träder i kraft vid årsskiftet planerar många svenskar att öka sitt sparande. Fyra av tio svenskar planerar att öka sitt sparande – och särskilt stort intresse finns bland unga under 29 år. Hela sex av tio i den gruppen uppger att de vill spara mer, enligt en ny […]