Realtid

Beckham sparar med drottningen

administrator
administrator
Uppdaterad: 11 maj 2005Publicerad: 11 maj 2005

Coutts & Co: Nu får lorderna ge plats för fotbollstjärnorna i Englands anrikaste bank.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det är nog inte mycket drottningen av England och David Beckham har gemensamt, förutom att båda deponerar sina förmögenheter i samma anrika bank. Nu är inte Coutts vilken vanlig bank som helst. Precis lika svårt som det är att ro hem ett medlemskap i en av Londons finaste klubbar, lika svårt är det att antas som kund av banken. Här räcker det inte med personliga referenser, fast det hjälper med en kunglig titel eller en smärre förmögenhet.

– Vi specialiserar oss på att se efter de riktigt framgångsrika. Vi tar oss inte an kunder som har mindre än 500,000 pund i likvida medel, ja, helst en miljon pund (drygt tretton miljoner kronor), säger Gordon Pell, gruppens verkställande direktör.

Men det är ingen hemlighet att de som sitter med stora jaktgods i Skottland kan få slinka in.” Hertiginnan av York, som vid ett tillfälle hade skulder på fyra miljoner pund, har fått behålla sitt konto, men så är också drottningen hennes före detta svärmor, och regerande monarker och andra kungligheter har alltid känt sig hemma hos Coutts, sedan Kung George III på slutet av 1700-talet anmodade Thomas Coutts att ta hand om de kungliga slantarna.

Men bankens historia går tillbaka längre än så. Den grundades 1692 av en ung guldsmed vid namn John Campbell, som hade sitt kontor på Londons Strand. Han sålde inte bara guld utan gav även lån och inom kort utförde han alla övriga banktjänster. Namnet Coutts kom först 1755 då James Coutts blev en partner i bankirfirman. Hans bror Thomas blev senare också partner och banken blev allt mer involverad i de högre maktsfärerna. När Kung George III blev kund följde aristokratin efter.

Först 1892 upphävdes partnerskapet och banken fick utomstående aktieägare och 1904 flyttade banken efter drygt 165 år nerför gatan till 440 Strand och där ligger huvudkontoret än idag. Men idag är det inte ätteläggar till familjen Coutts som sitter i direktionen, banken ägs sedan år 2000 av Royal Bank of Scotland, något som säkert skulle glädja den skotska grundaren.

Banken är stolt över sin historia och i det nyombyggda huvudkontoret på Strand bland glas och stål finns fortfarande ett rum med kinesiska sidentapeter, dit finaste kunderna tas på lunch. Dessa dyrbara paneler har prytt Coutts väggar sedan 1794. Annars är det mest mörk mahogny och djupa läderstolar, precis som på en finare herrklubb. Nu bär de anställda inte längre jackett, men denna uniform släpptes inte förrän sent på 1970-talet och det var först 1912 som en kvinna anställdes. Hon skulle säkert bli förvånad över att det idag är det en kvinna som ansvarar för bankens verksamhet.

Coutts håller en hög men diskret profil. Idag sponsrar banken inte bara operor utan också experimentella pjäser som aldrig når West End.

– Vi försöker ta oss an projekt som ingen förväntar sig av oss, säger Gordon Pell.

ANNONS

Han vill dämpa bilden av en 300-årig bank som är nedtyngd av tradition. Han tillägger stolt att Coutts nyligen valts ut som ett super-trendigt varumärke, ” i sällskap med Budweiser och Prada.”

Banken har inte övergivit sitt aristokratiska klientel, men de riktar nu in sig på entreprenörer och popstjärnor. Och välbetalda fotbollspelare. Det är ingen hemlighet att Wayne Rooney, med en veckolön på 90,000 pund och hans ännu bättre betalda kollega David Beckham placerar sina väl insparkade pengar i banken.

För att locka till sig dess nyblivna miljonärer, banken har bara 50,000 kunder, gäller det att värna om klubbkänslan. Filialer finns bara där de rika samlas: Monaco, Dubai, Geneve och i skatteparadisen som Cayman, Jersey Isle of Man.

– Vi är klart den ledande privat banken i Storbritannien , en klubb får de som lyckats. Vi måste vara bäst så att vi kan behålla våra kunder, säger Gordon Pell.

Pia Helena Ormerod

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
Spela klippet

Svenskar rustar för ökat sparande inför ISK-reformen

När den sänkta skatten på investeringssparkonton (ISK) träder i kraft vid årsskiftet planerar många svenskar att öka sitt sparande. Fyra av tio svenskar planerar att öka sitt sparande – och särskilt stort intresse finns bland unga under 29 år. Hela sex av tio i den gruppen uppger att de vill spara mer, enligt en ny […]