Realtid

Bättre utsikter för svenska riskkapitalbolag

Sara Johansson
Uppdaterad: 19 apr. 2012Publicerad: 19 apr. 2012

Medan det väntas en kraftig nedgång på riskkapitalmarknaden i Sydeuropa väntas en uppgång i Sverige.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Svenska riskkapitalbolag klarar sig bättre än i övriga Europa, enligt en studie av
strategikonsulterna Roland Berger.
De europeiska riskkapitalbolagen planerar nu drastiska åtgärder i portföljbolagen som kostnadsminskningar och outsourcing av olika verksamheter.

Nedgången gäller särskilt i Italien, Spanien, Portugal, Frankrike och Beneluxländerna där antal förvärv och fusioner förväntas minska med 7 procent i år jämfört med 2011. Den största nedgången, minus 10 procent, förväntas ske i Grekland, enligt Roland Bergers senaste studie European Private Equity Outlook 2012.

Men Sverige, Norge, Danmark och länder från Central- och Östeuropa väntas gå i motsatt riktning. I de nordiska länderna beräknas antalet fusioner och förvärv att öka med i genomsnitt 1 procent i år medan Polen hamnar i topp med plus 4 procent.

– Riskkapitalmarknaden påverkas framförallt av det ekonomiska läget vilket är en viktig förklaring till den svenska marknadens förväntade uppgång. En annan avgörande faktor är tillgången till kapital. I tider när bankerna är mer återhållsamma påverkas särskilt riskkapitalmarknaderna i de mer ekonomiskt instabila länderna i Sydeuropa, säger Jan Beckeman, partner Roland Berger Strategy Consultants i ett uttalande.

De flesta av de drygt 860 personerna, anställda vid europeiska riskkapitalbolag, som deltog i undersökningen tror att de ekonomiska utsikterna kommer att försämras ytterligare. Hela 60 procent tror att de flesta förvärven kommer att understiga 100 miljoner euro vilket omfattar kategorin mindre företag på riskkapitalmarknaden. Flest företagsförvärv väntas inom branscherna sjukvård och läkemedel, konsumtionsvaror och detaljhandel samt logistik och affärstjänster.

– I regel ligger största delen av förvärven i spannet 100-250 miljoner euro. Nu ser man en tydlig osäkerhet bland bolagen då man tror att majoriteten av förvärven kommer att ligga på en lägre nivå. Anledningen är åter igen bankernas återhållsamhet och stränga långivningspolicy plus det osäkra ekonomiska läget, säger Jan Beckeman.

Nya investeringar och förvärv kommer att spela en mindre roll på riskkapitalmarknaden det närmaste året. Istället svarar 40 procent av bolagen att de kommer att koncentrera sin verksamhet på att utveckla och förädla sina portföljföretag.

– För att kunna sälja sina portföljföretag till bättre priser måste riskkapitalbolagen satsa ännu mer kraft på att genomföra nödvändiga förändringsarbeten och göra företagen mer attraktiva för andra köpare. Passiv förvaltning av portföljföretagen är inte längre en framkomlig väg om man vill förbättra resultatet, säger Jan Beckeman.

ANNONS

Nästintill alla, 94 procent, av respondenterna i studien anser att en aktiv portföljförvaltning är nödvändig och 54 procent av riskkapitalinvesterarna planerar att genomföra strategiska åtgärder i sina företag. Av dem planerar 34 procent åtgärder i form av kostnadsminskningar eller olika modeller för outsourcing i syfte att förbättra företagens lönsamhet.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Sara Johansson
Sara Johansson
ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
globala
Spela klippet

Globala skiftet – här är landet som kan bli framtidens jätte

Med en befolkning större än Kinas och en ekonomi som växer i rekordfart kan en ny global jätte vara på väg att utmana den rådande ordningen. I en tid då den ekonomiska världsordningen står inför stora förändringar behåller USA fortfarande sin position som världens största ekonomi – med Kina på en stark andraplats. Men ett […]