Realtid

"Batljan måste röra sig snabbt för att återställa förtroendet"

Ilija Batljan, SBB:s grundare och vd.
Ilija Batljan, SBB:s grundare och vd.
Realtid.se
Uppdaterad: 24 maj 2023Publicerad: 24 maj 2023

För en man som 2021 utsågs till Årets företagare i Sverige av SBB:s revisor EY har det surnat snabbt. Ilija Batljan har varit iögonfallande frånvarande från det offentliga rummet de senaste veckorna, och SBB:s representanter svarar inte på förfrågningar

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Ilija Batljans SBB skakar nu efter en nedgradering till skräpstatus och tiden är knapp för att tämja en skuldhög på 8 miljarder dollar. 55-åringens begränsade lista över valmöjligheter är alla svåra: skaffa kapital på kraftigt rabatterade nivåer; avyttra fastigheter till vrakpriser och sätta värderingar på spel; eller sälja en andel i företaget han byggt upp från grunden till en extern investerare, skriver Bloomberg i en lägesrapport.

Inför en 20-procentig nedgång i bostadspriserna ligger Sveriges bostadsmarknad i framkant av den pågående fastighetskrisen. Det är också hög aktivitet i den kommersiella sektorn, där landets hyresvärdar måste rulla över 40,8 miljarder dollar i skulder under de kommande fem åren, varav en fjärdedel förfaller i år. Men med obligationsräntorna, och därmed lånekostnaderna, som klättrar till oöverkomliga nivåer, har traditionella refinansieringsvägar för lågt rankade företag nästan stängts.

Som SBB:s grundare, verkställande direktör och dominerande aktieägare är Batljan i centrum för oron.

– Han får stå till svars för historiska uttalanden om hur stabilt och stadigt företaget är, säger Sverre Linton, juridisk rådgivare på Svenska Aktiespararna, till Bloomberg.

–En kult har byggts upp kring honom och SBB. Men nu är glorian lite skev.

Med aktier 90 procent under sin toppnivå och obligationer som handlas på kraftigt nödställda nivåer, måste Batljan röra sig snabbt för att återställa förtroendet, och det finns mindre utrymme att manövrera. Det Stockholmsbaserade bolaget övergav planen att emittera 2,6 miljarder kronor (245 miljoner dollar) i nya aktier efter att aktien föll till mindre än hälften av teckningskursen i efterdyningarna av S&P Global Ratings nedgradering den 8 maj.

Med nedgraderingen ökade SBB:s finansieringskostnader med 285 miljoner kronor – motsvarande 13 procent av förra årets kassaflöde. Bara några dagar innan nedgraderingen skröt Batljan om att SBB uppfyllde ”alla kriterier” för att få S&P att släppa sina negativa utsikter.

Hans tidigare starka stöd har blivit svagare på grund av den fallande aktiekursen och hans trovärdighet blev lidande igen efter att SBB föreslog att skjuta upp den utlovade utbetalningen efter nedgraderingen.

ANNONS

Förutom att kapa kostnader har SBB tagit in pengar och sålt en andel i fastighetsutvecklaren JM AB för 2,8 miljarder kronor.

S&P varnade förra året att SBB:s beroende av sin grundare skapar ”en högre risk för intressekonflikter” än under en mer diversifierad förvaltningsstruktur.

Spänningen byggs upp inför en extra bolagsstämma för att godkänna akuta besparingsåtgärder den 14 juni, och då måste den frispråkiga entreprenören kunna presentera en trovärdig väg framåt, skriver Bloomberg.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Spela klippet

Svenskar rustar för ökat sparande inför ISK-reformen

När den sänkta skatten på investeringssparkonton (ISK) träder i kraft vid årsskiftet planerar många svenskar att öka sitt sparande. Fyra av tio svenskar planerar att öka sitt sparande – och särskilt stort intresse finns bland unga under 29 år. Hela sex av tio i den gruppen uppger att de vill spara mer, enligt en ny […]