Realtid

Banker har lägst tilltro till penningtvättsregler

Foto: Anders Frick
Realtid.se
Uppdaterad: 07 maj 2024Publicerad: 07 maj 2024

Nuvarande penningtvättsregler är ineffektiva och omoderna. Det menar hälften av de europeiska finansaktörer som frågats ut av PwC i en ny undersökning.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Spela klippet
Realtid TV

Kryptovalutors mörka sida: "Attraktivt för kriminella"

23 dec. 2024

En undersökning med närmare 400 finansaktörer från 40 länder i Europa, Mellanöstern och Afrika, visar på en tveksam inställning till nuvarande regelverk för penningtvätt och finansiering av terrrosim. Så många som 47 procent är missnöjda med regelverken, och de tror inte heller att uppdateringar i närtid kan leda till en förändring. Respondenterna lyfter bland annat fram att reglerna skiljer sig alltför mycket åt mellan länder och branscher. Det framgår av ett pressmeddelande.

– Den här bristen på samsyn innebär oklarheter som påverkar det operativa arbetet gällande AML. Ur ett europeiskt perspektiv kan kommande och utökade EU-regler förhoppningsvis ge tydligare förutsättningar. Samtidigt brottas många bolag med komplexa frågor kring regelefterlevnad samt till tillämpning av dessa, där 34 procent menar att komplicerade regelverk hämmar den operativa verksamheten, berättar Cecilia Cederberg som är ansvarig för Financial Crime och Forensic Services på PwC.

Bankerna är mest skeptiska till nuvarande regler, där så få som 44 procent anser att regelverken verkligen är effektiva mot penningtvätt och finansiering av terrorism. Mest positiva är betalningsinstituten där 67 procent anser att reglerna är effektiva. Någonstans däremellan hittar vi kapitalförvaltarna med 57 procent som anser att reglerna håller måttet.

Undersökningen visar även att många respondenter planerar att spendera betydligt mer på digitala verktyg framöver.

– Trenden är väldigt stark när det gäller implementering av AI-lösningar som stöd i arbetet mot penningtvätt. Allra tydligast märks den här utvecklingen bland de nordiska länderna, där 94 procent överväger att införa AI. Framförallt är det transaktionsmonitorering som står överst på listan över specifika områden för AI-investeringar, säger Cecilia Cederberg.

 

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Spela klippet

De spås bli vinnande aktier under 2025

Efter ett utmanande år för biltillverkare ser 2025 desto ljusare ut för fordonssektorn, åtminstone om du frågar Deutsche Bank. Storbanken pekar nämligen ut Tesla och svenska Autoliv (börskurs Autoliv) som nyckelaktier att satsa på. Deutsche Banks analytiker ser särskilt positivt på Teslas position inom självkörande teknik, som väntas bli en avgörande konkurrensfördel under 2025. Missa […]