Realtid

Winsth: ”Möjligt läge att binda boräntorna för den som inte hann med”

Winsth: ”Möjligt läge att binda boräntorna för den som inte hann med”
"Om hypoteksinstitut i närtid sänker sina räntor så kan det vara läge att binda boräntorna för de som önskar men som inte hann med innan höjningarna", säger Annika Winsth, chefsekonom på Nordea.  Infälld i bilden: Christina Nyman, chefsekonom på Handelsbanken, Alexandra Stråberg, chefsekonom och ansvarig för Hållbarhetssekretariatet på Länsförsäkringar och Robert Boije, chefsekonom på SBAB. 
Anders Frick
Uppdaterad: 22 aug. 2022Publicerad: 22 aug. 2022

Efter SBAB:s besked om sänkta boräntor finns det möjlighet för bolånekunder att binda sina räntor – i alla fall om fler hypoteksinstitut sänker räntorna i närtid. Det säger Nordeas chefsekonom Annika Winsth till Realtid.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Från och med idag sänker SBAB alla listräntor för bolån, på grund av minskade upplåningskostnader och konkurrenssituationen på marknaden.

Men enligt Annika Winsth, chefsekonom på Nordea, ger beskedet bara en tillfällig andhämtningspaus – eftersom räntetrenden pekar uppåt.

– De långa räntorna är på väg upp igen. Marknaden sprang för fort i sommar och jag tror inte att hushållen bör ta höjd för särskilt mycket lägre räntor. Tvärtom så lär centralbankerna, inklusive Riksbanken, fortsätta att höja styrräntorna – och det med besked, säger Annika Winsth till Realtid.

Om andra banker och kreditinstitut som lämnar bottenlån gör som SBAB och också sänker sina listräntor så finns det dock möjlighet för bolånekunder att passa på att göra en eventuellt god affär.

– Om hypoteksinstitut i närtid sänker sina räntor så kan det vara läge att binda boräntorna för de som önskar men som inte hann med innan höjningarna, säger Annika Winsth, som RealtidTV även intervjuade i Åre i våras. 

Robert Boije, chefsekonom på SBAB, vill inte kommentera SBAB:s egna räntor. Däremot konstaterar han att de långa marknadsräntorna har gått upp kraftigt ända sedan slutet av förra året men under de senaste veckorna hoppat lite upp och ned kring den nya, högre, nivån.

– Det speglar den stora osäkerhet som nu finns om både inflationsutvecklingen och centralbankernas agerande, och där ny information – såväl positiv som negativ – snabbt får genomslag på marknadsräntorna, säger Robert Boije till Realtid.

Han säger också att det varierar hur olika banker ändrar sina bolåneräntor vid starkt skiftande marknadsräntor på kort tid, men att vissa banker kanske är mer följsamma än andra. Samtidigt konstaterar han att de långa räntorna pekar uppåt.

ANNONS

– Vi ser nu också ut att gå in i ett betydligt sämre realekonomiskt läge vilket rimligen drar ned inflationsförväntningarna på marknaden. Det smittar därmed av sig på de längre bundna räntorna, säger Robert Boije.

Christina Nyman, chefsekonom på Handelsbanken, ger inte heller någon kommentar om den egna bankens egna eventuella förestående räntesänkningar:

– Jag har ingen insyn i om banker kommer följa efter. Men marknadsräntorna har gått ner sedan toppen i mitten av juni, och då handlar det både om förväntningarna på hur mycket Riksbanken ska höja och de längre marknadsräntorna. Däremot kommer ju korta räntor fortsätta att stiga när Riksbanken fortsätter höja styrräntan, säger Christina Nyman till Realtid.

Alexandra Stråberg, chefsekonom och ansvarig för Hållbarhetssekretariatet på Länsförsäkringar tror på lägre bolåneräntor framöver:

– Möjligheten till lägre bolåneräntor för längre löptider finns eftersom marknadsräntorna har sjunkit under den senaste månaden. Räntorna på tre och fem år kan bli fortfarande lägre. Däremot är det svårare att föreställa sig lägre bolåneräntor på kortare bindningstider. Vi räknar fortfarande med att Riksbanken höjer styrräntan och att bolåneräntor med korta bindningstider följer med uppåt, säger Alexandra Stråberg till Realtid.

Samtidigt tror hon att konkurrensen mellan bankerna nu kan öka när bostadsmarknaden går sämre.

– Det blir svårare för kunderna att utöka sina bolån och bankerna kommer att behöva locka in nya kunder. Men det är viktigt att komma ihåg att inflationen ligger på en hög nivå och Riksbankens främsta mål är att sänka den, så räkna inte med lägre bolåneräntor än, säger Alexandra Stråberg.

Fotnot: För snart ett år sedan genomförde Realtid en större utfrågning av chefsekonomerna om framtiden för svensk ekonomi.

ANNONS

Då var det framförallt arbetslösheten, integrationen och klimatet som var de främsta utmaningarna. 
 

 

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS