Förvärvet av Commerzbank ligger på is. Nu vill Unicredit istället fusioner med en annan storbank på hemmaplan: ”Spännande tider.”
Unicredit skakar om banksektorn: "Riskaptiten är tillbaka"
Mest läst i kategorin
Unicredit ser ut att vara på shoppingrunda. Förra månaden köpte den italienska banken en storägarpost på 21 procent av aktierna i tyska Commerzbank, vilket drivit på spekulationer om en möjlig fusin.
På måndagen lade Unicredit ett oväntat bud på sin landsman Banco BPM, en affär värd 110 miljarder kronor. Budet signalerar en ambition att skapa Europas tredje största bank sett till marknadsvärde, skriver Nyhetsbyrån Direkt.
Missa inte: Slut på Swish-monopolet? Riksbanken öppnar upp för alternativ. Realtid
Draget är en del av en bredare strategi för att konsolidera den europeiska banksektorn, menar Unicredits vd Andrea Orcel.
De tidigare förvärvsplanerna av Commerzbank har däremot lagts på is, skriver Reuters.
Signalen från Unicredit
Banco BPM:s styrelse väntas börja diskutera erbjudandet denna vecka, men budet har redan mött motstånd från italienska politiker.
Finansminister Giancarlo Giorgetti menar att budet kan störa regeringens långsiktiga planer på att skapa en tredje storbank i Italien utöver UniCredit och Intesa Sanpaolo, skriver Bloomberg.
Läs mer: Krea: ”Konkurrens mellan långivare nyckeln till bättre villkor”. Realtid
Trots den politiska motvinden och en låg budpremie på endast 0,5 procent jämfört med Banco BPM:s senaste aktiekurs, tror analytiker att draget kan öppna dörren för fler affärer i den europeiska banksektorn.
Nicolas Veron, ekonom vid tankesmedjan Bruegel, menar att Unicredits aktiva hållning markerar en förändring i hur banker ser på risktagande.
”På så sätt signalerar Unicredit just nu en återgång till en viss riskaptit”, säger han enligt Dagens Industri.
Aktiekursen faller
Konsolideringen i banksektorn kan därmed påskyndas, med fler potentiella affärer i horisonten under 2025.
”Spännande tider väntar”, skriver Martin Kinsler, portföljförvaltare vid Man Group, i en analys.
Missa inte: Rockad i Nordeas topp: ”Stämmer att jag lämnar”. Realtid
Orcel, som har byggt ett rykte som en driven affärsman, hoppas att den föreslagna fusionen kommer att ge årliga kostnadsbesparingar på 1,2 miljarder euro före skatt.
Samtidigt kan den politiska reaktionen och bankens fallande aktiekurs – ner 4 procent efter beskedet – skapa utmaningar för Unicredit att förverkliga sina mål.
Läs mer: Klarnas börsnotering – signalen som fintechsektorn väntat på? Realtid