Realtid

”Trustly har tagit för lätt på problemen med penningtvätt”

Trustley, Joakim Bornold
"Allt handlar ju om att man bygger upp en organisation som klarar av att möta FI:s krav. Lyckas man det utan att kostnaderna blir för höga så finns det alla möjligheter för Trustly att leva vidare. Annars lär man bli uppköpt av någon större drake som behöver den tekniska plattformen", säger Joakim Bornold
Anders Frick
Uppdaterad: 23 feb. 2022Publicerad: 23 feb. 2022

Det blev 130 miljoner kronor i böter – men det kunde ha slutat med indraget tillstånd för Trustly. Fintechbolagen med Trustly i spetsen tar för lätt på problemen med penningtvätt, det säger sparekonomen Joakim Bornold.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Finansinspektionen övervägde att dra in tillståndet för Trustly, men då bolaget vidtar åtgärder som påtagligt minskar risken för nya regelöverträdelser så nöjer sig FI med en varning, i kombination med en sanktionsavgift på 130 miljoner kronor.

Trustlys närhet och inriktning mot spelmarknaden har ökat riskerna och gjort bolaget extra utsatt för penningtvätt, det menar Joakim Bornold, sparekonom på Söderberg & Partners.

– Spelmarknaden har alltid dragit till sig pengar med oklart förflutet. Det är förstås ingen skillnad på det i den digitala världen. Risken är som FI säger tämligen uppenbar. Man har tagit alldeles för lätt på det, säger Joakim Bornold till Realtid.

”Konkurrensen kommer hårdna och de ”gamla” aktörerna närmar sig snabbt.”

Samtidigt tror han fortfarande på bolagets affärsidé, alltså Trustlys teknik för direktbetalning.

– Trustly har ju en tekniskt briljant lösning på ett enkelt men svårlöst problem kring överföringar av pengar. När bankerna har varit för långsamma har ju fintechbolagen varit snabba att hitta vägar för att få betalningarna att löpa snabbare och smidigare. Trustly har varit bra på det. Kanske lite för bra, säger Joakim Bornold.

Trots att bolaget fått böter och gjort sig av med 120 anställda så tror Joakim Bornold att bolaget kommer att överleva, i någon form. Kanske i egen regi, kanske genom uppköp.

– Allt handlar ju om att man bygger upp en organisation som klarar av att möta FI:s krav. Lyckas man det utan att kostnaderna blir för höga så finns det alla möjligheter för Trustly att leva vidare. Annars lär man bli uppköpt av någon större drake som behöver den tekniska plattformen, säger Joakim Bornold och tillägger:

ANNONS

– Bankerna ligger heller inte så långt efter. Den bankgemensamma satsningen P27 Nordic Payments blir en direkt konkurrent i Norden. Den är inte så långt borta från lansering. Konkurrensen kommer hårdna och de ”gamla” aktörerna närmar sig snabbt, säger han.

Varför råkar dock så många fintechbolag ut för trubbel kring problematiken med penningtvätt?
– Därför att man nästan alltid har ett tekniskt angreppsätt. Man har ofta en teknisk bakgrund och lyckas hitta tekniskt briljanta lösningar, men glömmer bort att bankinfrastrukturen handlar så mycket mer än bara om teknik. Men har helt enkelt inte tillräckligt bred kompetens. Faktum är att många fintechbolag tror att problematiken ligger i ”tech”-delen genom sega it-avdelningar på bankerna, men alltsomoftast ligger de i ”fin”, alltså finansmarknadsdelen. Man glömmer ofta det och Trustly kan nog vara ett bra exempel på det, säger Joakim Bornold.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS