16 apr. 2025

Realtid

Storbankerna bromsar upp framtiden: "Inget att fira"

lunar
Det krävs fler alternativ för direktbetaltningar än Swish, menar Lunars kommersiella chef Mats Persson Bergius. (Foto: Henrik Montgomery/TT/Lunar)
Simon Kronö
Simon Kronö
Uppdaterad: 11 apr. 2025Publicerad: 10 apr. 2025

Trots att tekniken för blixtsnabba överföringar redan finns, vägrar storbankerna släppa taget om föråldrade system. Kommer politikerna snart behöva sätta ner foten?

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

I KORTHET

  • Svenska storbanker bromsar utvecklingen genom att avstå från att ansluta sig till RIX-INST – ett system för omedelbara betalningar – trots att tekniken finns.
  • Ekonomiska incitament ligger bakom motståndet, då bankerna tjänar på att hålla kundernas pengar en extra dag inom sina egna system.
  • EU och våra nordiska grannar har redan agerat, medan Sverige riskerar att hamna efter – något som kan leda till politisk press och framtida lagstiftning.

Sammanfattat med hjälp av AI och kvalitetssäkrat av Realtid

Samtidigt som vi kan strömma filmer på sekunden, beställa varor med hemleverans inom timmar och kommunicera i realtid över hela jordklotet, står svenska storbanker och stampar.

Trots att Riksbanken i flera månader har öppnat upp betalningssystemet RIX-INST till fler aktörer än Swish har ingen av dem hoppat på.

Missa inte: Bankaktierna dyker – men här är det köpläge. Realtid

Samtidigt har utmanare som Lunar, Klarna, Northmill och Trustly redan kopplat upp sig.

”Det finns enorma pengar att tjäna på att hålla många personers pengar ytterligare en dag på ett konto”, säger Mats Persson Bergius, kommersiell chef på Lunar, till Realtid.

Sårbart system

Storbankernas tvekan är ingen slump.

ANNONS

Traditionella överföringar mellan banker tar i dag minst en bankdag. Under tiden ligger pengarna kvar hos avsändarens bank som kan investera dem eller få ränta – pengar som tillhör dig som kund.

Dissad för sin ålder – när de ansökte om bolån

Redan i 60-årsåldern är det svårt att få ett bolån beviljat. Det får pensionärsorganisationen PRO att se rött.

Sveriges betalningssystem vilar i praktiken på endast två ben: kort och Swish.

Det gör systemet onödigt sårbart, varnar Persson Bergius i en debattartikel i Dagens Industri.

ANNONS

Senaste nytt

relevance
Spela klippet
Affärer

Fri journalistik ger starka resultat för Relevance Communication

14 feb. 2025
Spela klippet
Realtid Partner

Relevance Communication: Starkare journalistik tillsammans

23 dec. 2024

Inga alternativ till Swish

Swish, som ofta lyfts fram som en svensk framgång, är dessutom ett slutet system kontrollerat av storbankerna själva.

”Om Swish skulle ligga nere – i en cyberattack eller systemkris – finns i dag inget fristående, förankrat alternativ”, skriver Persson Bergius i debattartikeln.

Läs även: Polisen går ihop med bankerna mot kriminella. Realtid

ANNONS

Riksbanken har vid upprepade tillfällen uppmanat bankerna att ansluta sig till RIX-INST, både för att stärka systemets robusthet och för att skapa bättre konkurrensförutsättningar.

Trots detta fortsätter storbankerna att avvakta.

Sverige efter grannländerna

Medan Sverige tvekar har våra nordiska grannar redan implementerat system för omedelbara betalningar i sina lokala valutor. Danmark, Norge och Finland ligger därmed före Sverige i utvecklingen.

”Att Sverige kom ut med RIX-INST är såklart jättebra, men kanske inte något att fira eftersom vi ändå är sist ut i Skandinavien”, säger Persson Bergius till Realtid.

Trumprallyt i spillror – nu vacklar kryptojättarna

Vad som såg ut som en ny storhetstid för bitcoin har förvandlats till ett ras utan broms.

Även EU har gått längre.

Efter att europeiska banker visat samma tvekan som de svenska, gick EU-kommissionen vidare med lagstiftning. Det nya regelverket, Instant Payments Regulation, gör det obligatoriskt för banker att kunna ta emot och skicka omedelbara betalningar i euro.

ANNONS

”Felaktigt narrativ”

Ett återkommande argument från storbankerna är att snabba betalningar skulle öka riskerna för penningtvätt och bedrägerier.

Detta avfärdar Persson Bergius som ”ett felaktigt narrativ”.

”Det går att vidta åtgärder för att säkra upp att veta var pengarna tar vägen och hur de rör sig. Man har larm som det kan agera på”, säger han till Realtid.

Missa inte: Kommer staten att rädda din bank om det krisar? News55 TV

Northmill, som redan har implementerat RIX-INST, betonar säkerheten i sitt system.

”Vi samarbetar nära med Riksbanken, som har byggt en infrastruktur med extremt höga säkerhetskrav. Alla betalningar via RIX-INST säkras genom mTLS och en signeringsprocess som inkluderar verifiering av certifikat och payload”, säger vd Julie Chatterjee.

Frågan kan bli politisk

ANNONS

Om storbankerna fortsätter att avvakta, kan frågan bli politisk.

Frågan är om Sverige kommer att behöva följa EU:s exempel och via lagstiftning tvinga fram utvecklingen, eller om storbankerna frivilligt kommer att ansluta sig till framtidens betalningssystem.

”Man kan gå i bräschen för att möjliggöra innovation, vilket vore bra för svensk ekonomi. Det är ju ett val man har. Går man inte den vägen finns en risk att det slutar med lagstiftning”, säger Persson Bergius till Realtid.

Bankbedrägeri mot äldre vanligare i Norden: ”Kriminell epidemi”

En ny rapport visar att enorma summor dras in på bankberägerier i Europa. Norden står ut – här drabbas äldre personer i högre grad.

ANNONS

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS