Finansinspektionen ger storbankerna återigen respit för att modernisera bankgirot. Detta är ett steg i helt fel riktning. Bankgirot bygger på uråldrig teknik och klarar inte dagens krav på snabbhet, säkerhet och flexibilitet. FI:s krav att storbankerna ska lösa problemen själva är förståeligt, men att endast vända sig till de institutioner som är en del av problemet är inte hållbart. Här kommer fintechbolagen in i bilden, skriver Lunars Sverigechef Mats Persson Bergius.
Storbankerna kan inte lösa bankgirot – släpp in fintechs istället
Mest läst i kategorin
Storbankerna har vid flera tillfällen visat sig oförmögna att samarbeta effektivt för att utveckla nya tekniska lösningar. P27-projektet är ett talande exempel, där över en miljard kronor och sex år av arbete inte resulterade i en lösning.
Liknande misslyckanden har skett med bank-id och Invidem. När storbankerna ska samarbeta stöter de ofta på problem som hämmar utvecklingen, kanske på grund av interna konkurrenssituationer?
Fintechbolag, som Lunar, är byggda för att vara snabbrörliga och innovativa. Vi har redan utvecklat en fristående nordisk infrastruktur som attraherar betalbolag världen över och som visar hur snabbt och effektivt vi kan anpassa oss efter marknadsförutsättningarna.
Genom att låta fintechbolag kroka arm med storbankerna i utvecklingen av nya betalningssystem kan vi säkerställa att dem inte bara uppfyller dagens krav, utan även står rustade för framtiden.
Att fortsätta förlita sig på storbankerna för att lösa problemen är att bromsa den finansiella utvecklingen i Norden. Det är beklagligt att FI, trots tydliga bevis på storbankernas tekniska brister, fortfarande inte ger utrymme för fintechbolag att ta plats.
När vi nu har en möjlighet att reformera ett system som bankgirot, lanserat under samma tidsepok som färgteven, borde vi istället fokusera på hur vi kan använda dagens tekniska möjligheter. Vi måste säkerställa att systemen vi bygger idag är flexibla nog att anpassas till framtidens behov och utmaningar.
Att ge storbankerna detta uppdrag är som att be svenskarna sätta en nylonstrumpa på TV:n för att få färg – det löser inte problemet. Att bara uppdatera ett föråldrat system är inte tillräckligt. Vi måste tänka nytt och innovativt.
Genom att öppna upp för fintechbolag att bidra med sin expertis och sina snabbrörliga utvecklingsmetoder kan vi skapa ett betalningssystem som är säkert, effektivt och framtidssäkrat. FI måste våga ta steget att involvera nya aktörer och därmed driva den finansiella utvecklingen framåt på riktigt.
Det är dags att lämna det förflutna bakom oss och välkomna en framtid där teknologin får blomstra och säkerställa att Sveriges betalningssystem är både moderna och pålitliga.
Mats Persson Bergius
Sverigechef på Lunar
Läs mer:
Lunar och SAS tar Eurobonus till nya höjder. Realtid