06 apr. 2025

Realtid

Storbanken motsätter sig regeringens krav: "Helt överdrivet"

ubs
UBS-chefen Sergio Ermotti har kraftfullt motsatt sig det schweiziska kravet. (Foto: Ennio Leanza/AP/TT)
Johannes Stenlund
Johannes Stenlund
Uppdaterad: 01 apr. 2025Publicerad: 01 apr. 2025

När UBS tog över Credit Suisse i en jätteaffär var det i nära samspel med Schweiz regering. Nu är relationen istället djupfryst.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

I KORTHET

  • Schweiz regering vill införa strängare kapitalkrav för UBS, vilket banken motsätter sig.
  • För två år sedan köpte UBS upp Credit Suisse, vilket skapade stor uppmärksamhet och kallades ”århundrandets affär”.

  • UBS har haft en dämpad aktiekurs, delvis på grund av osäkerhet kring de nya regleringarna och bankens relation med regeringen.

Sammanfattat med hjälp av AI och kvalitetssäkrat av Realtid

För två år sedan klev UBS in och köpte upp den krisande banken Credit Suisse. Att de två schweiziska storbankerna nu var en och samma väckte stor uppmärksamhet i finansvärlden – och kom att kallas för ”århundrandets affär”.

Schweiz regering var drivande i att få till stånd affären. Men nu är relationen mellan UBS-ledningen och regeringen inte lika god.

Missa inte: UBS går emot dystra trenden – ändå faller aktien. Realtid

Regeringen vill nämligen införa nya, strängare kapitalkrav på UBS – vilket banken motsätter sig, skriver Financial Times.

Aktien går dåligt

För UBS har den senaste tiden varit prövande. Till skillnad från många andra europeiska banker som har gått uppåt på börsen har UBS aktiekurs varit dämpad sedan köpet av Credit Suisse.

Det ska ha med relationen till staten att göra, enligt experter.

ANNONS

Ny bankfrossa håller Wall Street i schack

Flera regionala och kollapsade banker har tidigare skakat Wall Street – och nu dyker bankaktier på nytt.

”Det som banken kan kontrollera går bra: integrationen, sälja av tillgångar utanför kärnverksamheten, omstrukturering. Anledningen till att aktien har fått stryk och underpresterat gentemot amerikanska och europeiska konkurrenter är osäkerhet kring regleringar”, säger Andreas Venditti, analytiker på Vontobel.

Mer exakt handlar förslaget om att UBS, med stor verksamhet i bland annat Storbritannien och USA, ska behöva backa sina utländska dotterbolag med 100 procent eget kapital istället för dagens 60 procent.

ANNONS

Senaste nytt

relevance
Spela klippet
Affärer

Fri journalistik ger starka resultat för Relevance Communication

14 feb. 2025
Spela klippet
Realtid Partner

Relevance Communication: Starkare journalistik tillsammans

23 dec. 2024

UBS mycket kritiskt

För banken skulle detta innebära att de behöver ha en betydligt större andel eget kapital än i dag. Bankens vd Sergio Ermotti har kallat detta för ”helt överdrivet”.

Det har gått så långt att UBS och Schweiz regering inte ens förhandlar med varandra just nu. I juni är det tänkt att schweiziska politiker ska rösta om förslaget.

Missa inte: Klarna i blåsväder – anklagas för skuldfällor inför börsnoteringen. Realtid

UBS är numera av Europas största banker, vilket har gjort vissa politiker obekväma – som menar att den har blivit ”too big to fail”.

ANNONS

Det har förekommit spekulation om att banken ska lämna Schweiz, men det förnekades av talespersoner i veckan, enligt Reuters.

Bankerna badar i pengar – men peaken kan ha nåtts

Europas banker har återigen nått höga vinster. Men med fallande räntor runt om i världen kan de riktigt feta åren vara förbi.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS