Realtid

Skärpta regler efter bankkollapsen: "Riskfyllt"

En bild på en person med paraply som syns som en siluett mot en stor ljus bildskärm med den Schweiziska banken Credit Suisses logotyp i blå text. Och en närbild på Schweiz finansminister Karin Keller-Sutter.
"Vi måste hitta en balans mellan konkurrenskraft och skydd för ekonomin", säger Schweiz finansminister Karin Keller-Sutter. (Foto: Michael Buholze/Anthony Anex/AP/TT)
Joakim K E Johansson
Joakim K E Johansson
Uppdaterad: 01 nov. 2024Publicerad: 01 nov. 2024

Den schweiziska regeringen arbetar med omfattande reformer för att stärka regleringen av landets finanssektor. Så ska Schweiz fortsatt höga status som ett globalt finansiellt centrum säkerställas.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Finansminister Karin Keller-Sutter lyfte fram detta vid ett Bloomberg-event i Zürich.

”Vi måste hitta en balans mellan konkurrenskraft och skydd för ekonomin”, sa hon och betonade regeringens vilja att se ett konkurrenskraftigt finansiellt centrum.

Sedan den dramatiska räddningen av storbanken Credit Suisse förra året har Schweiz börjat se över sina regleringar, och en ny parlamentarisk rapport väntas snart.

Rapporten ska utgöra en grund för reformförslag och avgöra hur mycket extra kapital som Union Bank of Switzerland (UBS), landets största bank, måste hålla framöver.

Missa inte: Schweiz ekonomi på väg mot deflation: ”Krävs inte mycket.” Realtid

Möjligheter att bötfälla

Finma, Schweiz finansregulator, kan även få utökade befogenheter, inklusive möjligheten att bötfälla bankdirektörer – något som Keller-Sutter är öppen för men som slutligen avgörs av parlamentet.

UBS befinner sig i diskussion med regeringen om de nya kapitalkraven som kan komma att öka med upp till motsvarande närmare 270 miljarder kronor.

ANNONS

Enligt schweiziska centralbanken och Finma bör kapitaltäckningen för bankens utländska enheter höjas från dagens 60 procent till 100 procent, vilket man anser kan minska riskerna vid en framtida kris.

Läs även: Storbank varnar för AI – värderingarna har spårat. Dagens PS

ANNONS

”Affärer är alltid riskfyllda”

Keller-Sutter pekar på Credit Suisse som exempel och påpekar att bolagets filialer i USA och Storbritannien haft för lite kapital för att kunna hantera en nödsituation.

Vidare har regeringen övervägt att integrera Finma i centralbanken för att stärka tillsynsmyndighetens auktoritet, men Keller-Sutter avfärdar idén.

Keller-Sutter, som tillträdde som finansminister strax innan Credit Suisse-kollapsen, påminner också om riskerna med finansiell verksamhet.

”Affärer är alltid riskfyllda. Jag menar, livet är riskfyllt”, säger hon och framhåller att även de mest omfattande reformer inte kan garantera att en framtida bankkris helt kan undvikas.

Läs även: Kryptokriget om nästa amerikanska president. Realtid

ANNONS
Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS