Realtid

Sista pusselbiten i demonteringen av Handelsbankssfärens tjänstemannavälde

Fredrik Lundberg. Foto: Pressbild
Annelie Östlund
Uppdaterad: 17 sep. 2020Publicerad: 17 sep. 2020

Det som började med SCA-härvan slutar med att Handelsbankens personalstiftelse Oktogonen demonteras. ”Oktogonen var en av tjänstemannaväldets pelare”, säger sparekonomen Joakim Bornold.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Möjligen kan man säga att början till slutet för Handelsbankens personalstiftelse Oktogonen kan dateras till 2002 då mångmiljardären och maktspelaren Fredrik Lundberg klev in som liten ägare i Industrivärden, Handelsbankens största ägare.

Nio år senare, i maj 2011, kontrollerade han 18 procent av rösterna och 13 procent av kapitalet i investmentbolaget. Då var det Industrivärdens vd Anders Nyrén och bolagets ordförande Sverker Martin-Löf som gav tjänstemanna-väldet i den så kallade Handelsbankssfären ett ansikte. Eller snarare två ansikten.

Då, liksom nu, var Industrivärden Handelsbankens största ägare med drygt 10 procent av rösterna. Då, liksom nu, hade bankens personalstiftelse Oktogonen ett nästan lika stort innehav i banken som Industrivärden. Och även om Oktogonen sades vara personalens stiftelse, fungerade den i praktiken som ytterligare en av de höga tjänstemännens maktbaser.

Men Fredrik Lundbergs intåg oroade sfärens maktkrets som även inkluderade bankens vd Pär Boman, bankens ordförande Hans Larsson och SCA:s vd Jan Johansson.

Enligt boken Tronstriden av författaren och journalisten Jens B Nordström ingick maktkretsen därför en deal med Lundberg. Den gick bland annat ut på att Lundbergs fick köpa en kontrollpost motsvarande 10 procent av rösterna i byggbolaget Skanska – som är ett av Industrivärdens innehavsbolag. I gengäld fick Lundberg lova att inte öka sitt ägande och ta kontroll över Industrivärden.

”Sverker Martin-Löf och Anders Nyrén förklarade i princip att de hade kontrollen över sfären och hotade med att stänga Fredrik Lundberg ute ur alla styrelser om han inte gick med på överenskommelsen”, har Jens B Nordström förklarat för tidningen Affärsvärlden.

Tre år senare, 2014, briserade den så kallade SCA-härvan. Tidningen SvD publicerade artikel efter artikel med uppgifter om hur sfärens höjdare på olika sätt missbrukat sin maktställning. När skriverierna började var Sverker Martin-Löf styrelseordförande i Industrivärden, SCA och SSAB. I Handelsbanken och Ericsson var han vice ordförande och i Skanska styrelseledamot. I januari 2015 tvingas han på grund av SvD:s granskning lämna samtliga styrelseuppdrag i sfären.

Anders Nyrén avgick kort därefter som vd för Industrivärden med tanken att han istället skulle ta ordförandeklubban. Men efter vad som kan beskrivas som en kupp tillsattes istället Fredrik Lundberg som investmentbolagets ordförande.

ANNONS

Därmed hade tjänstemannaväldet i praktiken ersatts av makt baserat på ägande. Och i dagsläget kontrollerar Lundbergsfären närmare 22 procent av kapitalet och 29,5 av rösterna i Industrivärden.

Samma år som Sverker Martin-Löf tvingades avgå började korsägandet, som tidigare kännetecknat Handelsbankssfären, att upplösas.

Handelsbanken sålde i november 2015 sin 10-procentiga kontrollpost i SCA, samtidigt som SCA sålde sin kontrollpost i Industrivärden. I augusti 2016 sålde Handelsbanken sin 10-procentiga kontrollpost i Industrivärden. 

Det faktum att Oktogonens nu ska skrotas, vilket banken meddelade i går onsdag, kan ses som sista pusselbiten i demonteringen av Handelsbankssfärens tjänstemannavälde, säger Joakim Bornold, sparekonom vid Söderberg & Partners.

– Fredrik Lundberg har kommit in som en maktfaktor och blivit allt mer inflytelserik. Och då kan man tycka att det är naturligt att även Oktogonen – en av pelarna i tjänstemannaväldet – försvinner.

Efter att Handelsbanken inte gjort några avsättningar till Oktogonen på två år har det till och med spekulerats i att Fredrik Lundberg försöker ”svälta ut” stiftelsen. Något som Lundberg förnekat i en intervju med Dagens Industri.

Men eftersom Oktogonen fortfarande måste göra pensionsutbetalningar samtidigt som det inte sker några inbetalningar kommer personalstiftelsen att tvingas sälja ut aktier för att klara sina åtaganden.

Det har redan börjat med utförsäljningar av innehaven i Volvo, Essity, Sandvik och Industrivärlden. I dessa bolag har stiftelsen sålt ut mellan 41 och 57 procent av aktierna sedan slutet av 2019 enligt Realtids beräkningar.

ANNONS

Förr eller senare kan innehavet i Handelsbanken stå på tur. Och sannolikt är Oktogonens aktier i banken något som intresserar Fredrik Lundberg. De senaste två åren har Lundbergsfären ökat från 61 till 75 miljoner aktier.

– Kommer Lundberg att stå på andra sidan som köpare av Oktogonens aktier? Nej, det tror jag inte. Det skulle se för knepigt ut. Jag tror att Oktogonen kommer att säljas i marknaden. Men på frågan om Lundberg kommer att stärka sin makt över banken så är svaret otvetydigt ja, säger Joakim Bornold.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Spela klippet

Svenskar rustar för ökat sparande inför ISK-reformen

När den sänkta skatten på investeringssparkonton (ISK) träder i kraft vid årsskiftet planerar många svenskar att öka sitt sparande. Fyra av tio svenskar planerar att öka sitt sparande – och särskilt stort intresse finns bland unga under 29 år. Hela sex av tio i den gruppen uppger att de vill spara mer, enligt en ny […]