Realtid

SEB Venture Capital växlar upp: ”Goda investerings-möjligheter inom fintech”

Fredrik Ljungblad, Investment Manager på SEB Venture Capital
"Vi har goda anledningar att tro att vår investeringstakt kommer att bli än högre kommande period framåt", säger Fredrik Ljungblad, Investment Manager på SEB Venture Capital.
Anders Frick
Uppdaterad: 06 sep. 2022Publicerad: 06 sep. 2022

Sättningen på marknaden skapar möjligheter för SEB Venture Capital att öka investeringstakten. Samtidigt har portföljbolagen utmaningar i form av att hitta rätt nyckelpersoner.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Ökat intresse för strategiska fintechinvesteringar har givit SEB Venture Capital förstärkt mandat och medvind. Det skrev Realtid om redan 2020. 

Sedan dess har verksamheten upplevt ett starkare flöde av nya transaktioner än före pandemin, både vad det gäller nyinvesteringar, följdinvesteringar i befintliga portföljbolag – men även exits. Det säger Fredrik Ljungblad, Investment Manager på SEB Venture Capital, till Realtid.

– Att vara en strategisk CVC, Corporate Venture Capital, med tillgång till långsiktigt kapital, SEB:s know-how och nätverk inom den finansiella sektorn har efter pandemins utbrott fått en allt större relevans för fintechsektorn, vilket vi tydligt märker av, säger Fredrik Ljungblad.

SEB Venture Capital senaste två exits var dels när Visa köpte Tink , dels när Fortnox köpte Capcito. 

I dagsläget har SEB Venture Capital 15 aktiva portföljbolag. De senaste fyra investeringarna är:

  • Roaring Group (hösten 2021). Bolaget verkar inom området Client Data Management och har byggt en modern API-plattform som kan assistera bolag inom alla branscher avseende client onboarding och client review.
  • Insurely (april 2022).  Bolaget verkar inom Open Insurance. Nya regelverk och lagändringar kommer att öppna upp försäkringsindustrin inom både sak- och liv/pensionsförsäkringar, vilket gör branschen mer öppen och transparent.
  • Lysa (juni 2022). Bolaget har 100 000 kunder och 18 miljarder kronor i förvaltat kapital, och är en av de snabbast växande plattformarna för automatiserat sparande i Europa.
  • Leneo (juni 2022). Det danska bolaget kommer att tillsammans med SEB erbjuda en lösning inom Asset-as-a-Service för B2B-marknaden i Norden, främst inriktat mot storföretagssegmentet.

Dessutom har SEB Venture Capital gjort följdinvesteringar i flera portföljbolag, bland annat Oxceed, ThoughtMachine, Combient Mix och Contour.

– Flera av de berörda bolagen har tecknat betydande kundavtal under åren som gått. Samtidigt vet vi givetvis inte hur konjunktursituationen med hög inflation, lägre tillväxt respektive Ukrainakrisen med efterföljande effekter kan komma att påverka affärsläget framåt, säger Fredrik Ljungblad.

ANNONS

Han säger också att det nuvarande läget på marknaden skapar möjligheter för SEB Venture Capital att öka investeringstakten.

– Vi ser goda investeringsmöjligheter framöver givet nuvarande sättning i marknaden samt att fler och fler fintechbolag ser fördelen med en strategisk investerare som SEB, där de både får affärspartnerskap och kapital. Vi har goda anledningar att tro att vår investeringstakt kommer att bli än högre kommande period framåt, säger han.

Samtidigt finns det några mörka moln framöver:

– De största utmaningarna vi ser just nu för våra portföljbolag är att kunna rekrytera respektive behålla personal, framförallt IT-utvecklare men även säljresurser. Den största oron vi har är än en gång hur konjunkturläget utvecklas och hur det kommer att slå på marknaden och därmed våra portföljbolag. Här jobbar vi mycket med att säkra tillgången till långsiktig likviditet så att bolagen klarar en osäkrare marknad framåt och har en tillräckligt lång runway, säger Fredrik Ljungblad.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS